Het team van Hebben en Houwen.
Het team van Hebben en Houwen. (Foto: Rob Beense)

Overvloed en schaarste samenbrengen

Algemeen

NOORD - “Er komen hier zo’n 1400 Amsterdammers, uit 550 gezinnen, twee keer in het jaar gratis kleding halen”, zegt Karin Prins, die in de Parlevinker (Banne Buiksloot) Hebben en Houwen beheert. Als je er binnen loopt treft je vooral hoe piekfijn alles eruit ziet: schoon tot in de puntjes, zorgvuldig gesorteerd, aan kleerhangers op rekken uitgestald. Het lijkt een modezaak. “We gaan een winterjas uitzoeken die goed bij u past”, zegt een vrijwilligster tegen een klant. “Precies de goede maat en een beetje sportief zeker?”

door John Jansen van Galen

Hebben & Houwen bestaat volgende maand drie jaar. Prins werd in 2014 werkloos en vond toen vrijwilligerswerk in het asielzoekerscentrum in haar woonplaats Zaandam dat behoefte had aan ‘een typje voor de kleding’. “Mag ik dat in eigen hand nemen?” vroeg ze. Ze begon ‘in een kamertje op de bajesboot’ en toen het centrum sloot ging ze met een vriendin uit Amsterdam-Noord, Zwaan van Dam, op eigen houtje door. Stadsdeel Noord stelde ruimte beschikbaar, de twee dames gingen flyeren en hun initiatief bekend maken. Ze openden in december 2017 en meteen stroomden de klanten toe.

Wie is toegelaten als klant van de Voedselbank (of een verwijzing heeft van een sociale instelling omdat hij niet te arm is om voedsel maar wel om kleding te kopen) komt tweemaal per jaar in aanmerking voor een pakket kleren en schoenen van Hebben & Houwen. Er is geen bovengrens aan hoeveel je mee mag nemen, maar de vrijwilligers ‘zetten daar wel een rem op’. “Soms zie je een vreemd lichtje in de ogen komen, dan willen ze alles wel hebben. Maar tien jurken geven wij niet mee, al hebben we er genoeg.”’

‘Overvloed en schaarste samenbrengen’ is het doel van Hebben & Houwen. En er blijkt een overvloed aan gedragen, nog prima draagbare kleding te bestaan, die mensen graag weggeven. Karin moet soms de toevloed afremmen, maar aan herenkleding, dameskleding in grote maten en schoenen is altijd behoefte. Iedere maandag sorteert ze de goederen, op woensdag en donderdag runt ze de zaak (waarin op dinsdag en donderdag de kinderopvang van Het Fort gevestigd is). Aanvankelijk was de kledingvoorziening alleen voor Noord bestemd, maar nu bedient Hebben en Houwen de hele stad, en ook het vluchtelingenwerk in Landsmeer.

Karins moeder werkt ook in de zaak, met name bij de schoenen, en haar vader maakt koffie voor de verslaggever. Hij meldt met trots dat zijn dochter voor haar initiatief onlangs de Omarmprijs van de gemeente Amsterdam kreeg in de categorie ‘Iedereen doet mee’.

Ondertussen druppelen echtparen binnen, op afspraak. Aanvankelijk was het vrije inloop bij Hebben en Houwen (entree € 1, kind 0,50). “Maar mensen zonder werk slapen tot elf uur uit, gaan om één uur op pad en komen hier dan allemaal tegelijk om twee uur”, zegt Karin. Daardoor was er te weinig gelegenheid om ‘de klanten te helpen’ zoals dat in kledingzaken gebeurt. Onder hetzelfde dak is ‘Mooi mens’ gevestigd, voor ‘vintage en retro kleding’. “Die krijgen wij ook binnen en die verkopen wij daar om extra inkopen te kunnen doen voor Hebben & Houwen.” Mooi Mens deelt zijn ruimte met een sociale kapper die je voor 10 euro knipt, als je daarvoor qua inkomen in aanmerking komt. Zo is in Banne Buiksloot een bolwerk van armoedebestrijding ontstaan.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Opening MooiMakers in Oud-Noord Algemeen 4 okt, 15:21
Afbeelding
Minister terug naar schoolbanken Algemeen 4 okt, 13:26
Afbeelding
Sporten brengt glimlach bij een kind Algemeen 4 okt, 10:52
Afbeelding
20 jaar Alzheimer Café Amsterdam-Noord Algemeen 3 okt, 15:00
Afbeelding
Twiskemolenloop eindelijk weer van start Algemeen 3 okt, 09:58
Afbeelding
Stichting OOPOEH viert 10-jarig bestaan met groot feest Algemeen 1 okt, 11:01
Afbeelding
Alle Noorderlingen welkom op de Open Bedrijvendag Algemeen 30 sep, 13:00
Afbeelding
Lancering special Rodi Wonen i.s.m. vt wonen&design beurs! Huis 30 sep, 10:05
Afbeelding
500 nieuwe duurzame woningen in Noord Algemeen 30 sep, 09:37
Afbeelding
Laat je fiets nakijken, krijg antwoord op jouw fietsvragen en scoor een gratis fietsspiegel bij De Wiekslag in Amsterdam Algemeen 29 sep, 15:12
Afbeelding
Onderzoek gebruik Buikslotermeerpark Algemeen 29 sep, 15:08
Afbeelding
Westkant van Noord onder vergrootglas Algemeen 28 sep, 13:30
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 39 - 2022 Algemeen 28 sep, 12:40
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief