Overvloed en schaarste samenbrengen

Algemeen
Het team van Hebben en Houwen.
Het team van Hebben en Houwen. (Foto: Rob Beense)

NOORD - “Er komen hier zo’n 1400 Amsterdammers, uit 550 gezinnen, twee keer in het jaar gratis kleding halen”, zegt Karin Prins, die in de Parlevinker (Banne Buiksloot) Hebben en Houwen beheert. Als je er binnen loopt treft je vooral hoe piekfijn alles eruit ziet: schoon tot in de puntjes, zorgvuldig gesorteerd, aan kleerhangers op rekken uitgestald. Het lijkt een modezaak. “We gaan een winterjas uitzoeken die goed bij u past”, zegt een vrijwilligster tegen een klant. “Precies de goede maat en een beetje sportief zeker?”

door John Jansen van Galen

Hebben & Houwen bestaat volgende maand drie jaar. Prins werd in 2014 werkloos en vond toen vrijwilligerswerk in het asielzoekerscentrum in haar woonplaats Zaandam dat behoefte had aan ‘een typje voor de kleding’. “Mag ik dat in eigen hand nemen?” vroeg ze. Ze begon ‘in een kamertje op de bajesboot’ en toen het centrum sloot ging ze met een vriendin uit Amsterdam-Noord, Zwaan van Dam, op eigen houtje door. Stadsdeel Noord stelde ruimte beschikbaar, de twee dames gingen flyeren en hun initiatief bekend maken. Ze openden in december 2017 en meteen stroomden de klanten toe.

Wie is toegelaten als klant van de Voedselbank (of een verwijzing heeft van een sociale instelling omdat hij niet te arm is om voedsel maar wel om kleding te kopen) komt tweemaal per jaar in aanmerking voor een pakket kleren en schoenen van Hebben & Houwen. Er is geen bovengrens aan hoeveel je mee mag nemen, maar de vrijwilligers ‘zetten daar wel een rem op’. “Soms zie je een vreemd lichtje in de ogen komen, dan willen ze alles wel hebben. Maar tien jurken geven wij niet mee, al hebben we er genoeg.”’

‘Overvloed en schaarste samenbrengen’ is het doel van Hebben & Houwen. En er blijkt een overvloed aan gedragen, nog prima draagbare kleding te bestaan, die mensen graag weggeven. Karin moet soms de toevloed afremmen, maar aan herenkleding, dameskleding in grote maten en schoenen is altijd behoefte. Iedere maandag sorteert ze de goederen, op woensdag en donderdag runt ze de zaak (waarin op dinsdag en donderdag de kinderopvang van Het Fort gevestigd is). Aanvankelijk was de kledingvoorziening alleen voor Noord bestemd, maar nu bedient Hebben en Houwen de hele stad, en ook het vluchtelingenwerk in Landsmeer.

Karins moeder werkt ook in de zaak, met name bij de schoenen, en haar vader maakt koffie voor de verslaggever. Hij meldt met trots dat zijn dochter voor haar initiatief onlangs de Omarmprijs van de gemeente Amsterdam kreeg in de categorie ‘Iedereen doet mee’.

Ondertussen druppelen echtparen binnen, op afspraak. Aanvankelijk was het vrije inloop bij Hebben en Houwen (entree € 1, kind 0,50). “Maar mensen zonder werk slapen tot elf uur uit, gaan om één uur op pad en komen hier dan allemaal tegelijk om twee uur”, zegt Karin. Daardoor was er te weinig gelegenheid om ‘de klanten te helpen’ zoals dat in kledingzaken gebeurt. Onder hetzelfde dak is ‘Mooi mens’ gevestigd, voor ‘vintage en retro kleding’. “Die krijgen wij ook binnen en die verkopen wij daar om extra inkopen te kunnen doen voor Hebben & Houwen.” Mooi Mens deelt zijn ruimte met een sociale kapper die je voor 10 euro knipt, als je daarvoor qua inkomen in aanmerking komt. Zo is in Banne Buiksloot een bolwerk van armoedebestrijding ontstaan.