Straatroof op de kaart

Algemeen
Een van de fietstunnels in Kadoelen.
Een van de fietstunnels in Kadoelen. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Het aantal straatovervallen op met name jonge slachtoffers in Amsterdam-Noord lijkt soms een plaag. Sinds kort brengt een groep bewoners van Noord de incidenten op een website in kaart. De politie en het stadsbestuur reageren met gemengde gevoelens.

door Peter van Lonkhuyzen

28 november 2020 om half negen ’s avonds werd het 19-jarige slachtoffer op de fiets aangereden. De overvallers hadden een vuurwapen en eisten zijn geld en telefoon. Toen het slachtoffer dat niet gaf werd hij geschopt en geslagen. Het incident in de buurt van de Kadoelenweg in Noord is een van de tientallen voorvallen die te vinden zijn op de website Veiligeroutes.nl. Een aantal vaders van de vele kinderen die vaak op onverlichte fietspaden door het stadsdeel fietsen, op weg naar school of het sportpark, had de buik vol van de ernstige straatroven. Met de site die ze enkele weken geleden online hebben gezet, willen ze laten zien wat de gevaarlijkste plekken zijn. Hun initiatief heeft inmiddels veel losgemaakt.

Gaat de gemeente extra maatregelen tegen de straatroven nemen, vroeg gemeenteraadslid Diederik Boomsma van het CDA in de raad? En gaat de politie met de website samenwerken? Burgemeester Halsema stelde dat de politie achter de website staat, maar wilde ook waken voor onrust. Als kinderen andere fietsroutes gaan kiezen, wil dat immers niet zeggen dat die routes veilig zijn. Ook de politie geeft in een reactie aan dat onrust ongewenst is. Het aantal straatroven is de laatste jaren niet gestegen, benadrukt de politie. Met de sportverenigingen is nauw contact. Vier agenten houden zich bezig met de preventie van ongewenst gedrag van jongeren op straat. Jaarlijks worden actiedagen gehouden om te proberen straatrovers op heterdaad te betrappen. “De politie lijkt eventuele paniek over de straatroven te willen dempen”, zegt Arthur, een van de initiatiefnemers van Veiligeroutes.nl (omdat sommige overvallers met vuurwapens rondlopen, komen de betrokken vaders liever niet met hun achternaam in de krant). Arthur: “Met de site willen we de politie niet bekritiseren. De politie doet goed werk. Maar onze indruk is dat de incidenten op straat steeds heftiger worden. Als kinderen een pistool op zich gericht krijgen, heeft dat enorm veel impact.” In de helft van de gerapporteerde gevallen op de site is sprake van het gebruik van een vuurwapen of mes. Het stadsdeel gaat met de vaders in gesprek. Het gemeentelijk ingenieursbureau is bezig om de verlichting op gevaarlijke plekken te verbeteren. Op onoverzichtelijke plekken wordt extra gesnoeid. De website is te vinden via www.veiligeroutes.nl.