Een van de fietstunnels in Kadoelen.
Een van de fietstunnels in Kadoelen. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Straatroof op de kaart

21 dec, 12:16 Algemeen

NOORD - Het aantal straatovervallen op met name jonge slachtoffers in Amsterdam-Noord lijkt soms een plaag. Sinds kort brengt een groep bewoners van Noord de incidenten op een website in kaart. De politie en het stadsbestuur reageren met gemengde gevoelens.

door Peter van Lonkhuyzen

28 november 2020 om half negen ’s avonds werd het 19-jarige slachtoffer op de fiets aangereden. De overvallers hadden een vuurwapen en eisten zijn geld en telefoon. Toen het slachtoffer dat niet gaf werd hij geschopt en geslagen. Het incident in de buurt van de Kadoelenweg in Noord is een van de tientallen voorvallen die te vinden zijn op de website Veiligeroutes.nl. Een aantal vaders van de vele kinderen die vaak op onverlichte fietspaden door het stadsdeel fietsen, op weg naar school of het sportpark, had de buik vol van de ernstige straatroven. Met de site die ze enkele weken geleden online hebben gezet, willen ze laten zien wat de gevaarlijkste plekken zijn. Hun initiatief heeft inmiddels veel losgemaakt.

Gaat de gemeente extra maatregelen tegen de straatroven nemen, vroeg gemeenteraadslid Diederik Boomsma van het CDA in de raad? En gaat de politie met de website samenwerken? Burgemeester Halsema stelde dat de politie achter de website staat, maar wilde ook waken voor onrust. Als kinderen andere fietsroutes gaan kiezen, wil dat immers niet zeggen dat die routes veilig zijn. Ook de politie geeft in een reactie aan dat onrust ongewenst is. Het aantal straatroven is de laatste jaren niet gestegen, benadrukt de politie. Met de sportverenigingen is nauw contact. Vier agenten houden zich bezig met de preventie van ongewenst gedrag van jongeren op straat. Jaarlijks worden actiedagen gehouden om te proberen straatrovers op heterdaad te betrappen. “De politie lijkt eventuele paniek over de straatroven te willen dempen”, zegt Arthur, een van de initiatiefnemers van Veiligeroutes.nl (omdat sommige overvallers met vuurwapens rondlopen, komen de betrokken vaders liever niet met hun achternaam in de krant). Arthur: “Met de site willen we de politie niet bekritiseren. De politie doet goed werk. Maar onze indruk is dat de incidenten op straat steeds heftiger worden. Als kinderen een pistool op zich gericht krijgen, heeft dat enorm veel impact.” In de helft van de gerapporteerde gevallen op de site is sprake van het gebruik van een vuurwapen of mes. Het stadsdeel gaat met de vaders in gesprek. Het gemeentelijk ingenieursbureau is bezig om de verlichting op gevaarlijke plekken te verbeteren. Op onoverzichtelijke plekken wordt extra gesnoeid. De website is te vinden via www.veiligeroutes.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Muzikale wandelvoorstelling: Vraag dat maar aan je moeder! Uitgaan 25 mei, 17:12
Afbeelding
Expositie in Tiny Showroom: werken van Willemijn van Manen in ij-klei Uitgaan 25 mei, 17:00
Afbeelding
‘Lastdrager’ Foto’s van Straat 25 mei, 08:12
Afbeelding
Politie onderzoekt gewelddadige overval in Amsterdam-Noord 112-nieuws 23 mei, 19:16
Afbeelding
Kou uit de lucht rond Vliegenbos Algemeen 23 mei, 14:07
Afbeelding
Volewijckers pakt titel Algemeen 22 mei, 11:02
Afbeelding
HBOK heeft nog één winstpartij nodig Algemeen 21 mei, 09:52
Afbeelding
Gesprekken met beeldbepalende Noorderlingen Algemeen 20 mei, 17:11
Afbeelding
CultuurProfielSchool Botteloef bruist Algemeen 20 mei, 11:08
Afbeelding
Ben jij een waterbaas? Doe de Waterbazencheck Algemeen 20 mei, 08:00
Afbeelding
Volewijckers heeft titel voor het grijpen Algemeen 18 mei, 15:26
Afbeelding
HBOK nog één winstpartij van titel af Algemeen 18 mei, 13:23
Afbeelding
Meerdere meldingen van een schietincident in Noord 112-nieuws 18 mei, 11:49
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief