Maximale invloed burger over windturbines

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

NOORD - De stadsdeelcommissie stelde afgelopen week unaniem een ongevraagd advies aan B&W op over de besluitvorming rond de nieuwe windturbines in Noord. Het advies omvat vooral een pleidooi om bewoners goed te informeren en intensief bij de voorbereiding te betrekken. Want zonder meer afwijzen van de windturbines is niet zinvol.

door Tom Tossijn

Een van de weinige bevoegdheden van gekozen stadsdeelcommissies is het adviesrecht: gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over lokale onderwerpen. De plaatsing van hoge windturbines is zo’n lokaal onderwerp: langs de A10 en bij de Noorder IJplas zijn zoekgebieden ingetekend voor de bouw van windturbines. Een reserve-zoekgebied is het agrarische Landelijk Noord.

Ondanks de klimaatnoodzaak om alternatieve en duurzame energiebronnen aan te boren willen velen geen enorme, lawaaiige windmolens in de nabijheid van woningen en scholen. Eerdere tegenstand tegen de bouw strandde echter bij de gemeenteraad. Daarom wil de stadsdeelcommissie in haar ongevraagde advies - dat unaniem werd aangenomen - vooral dat bewoners aan het woord komen ter vergroting van hun invloed. Commissielid Canan Uyar (PvdA) benadrukte hoe belangrijk het is om ‘het beste voor Noord eruit te halen’ terwijl de gemeentelijke zoektocht naar geschikte locaties doorgaat.

De Noordse volksvertegenwoordigers beschrijven in hun ongevraagde advies de noodzaak om gezondheidsrisico’s nu al te onderzoeken en niet pas in een later stadium. De gemeente moet omwonenden volledig en duidelijk informeren en moet ervoor zorgen dat omwonenden maximaal invloed kunnen uitoefenen op de besluiten. De gemeente moet dat participatieproces leiden, niet belanghebbenden zoals windcorporaties. Ook moet het draagvlak onder omwonenden goed worden onderzocht. Het nieuwe VVD-fractielid Dylan Meijer noemde dat hij in een maand spiksplinternieuw commissielidmaatschap al heel veel mailtjes van bezorgde burgers over de windturbines had ontvangen. Hij vond de tekst van het advies nog niet scherp genoeg en pleitte ervoor ook naar de inzet van zonnepanelen te kijken. Portefeuillehouder Saskia Groenewoud kon zich helemaal vinden in het commissie-advies en wil ook voor de recreanten in de tuinparken langs de A10 opkomen. Ook zij willen rust, groen en natuur. Het advies wordt doorgestuurd naar het College van B&W en de gemeenteraad.