Noord protesteert op Museumplein tegen windmolens

Algemeen
Demonstratie op het Museumplein.
Demonstratie op het Museumplein. (Foto: Jane Raaphorst)

NOORD - Op het Museumplein was gisteren een demonstratie van ettelijke honderden mensen tegen de plaatsing van windturbines in verschillende delen van Amsterdam. In Noord heeft de gemeente zoeklocaties voor windturbines op de kaart gezet langs de A10 en bij de Noorder IJplas. Er ligt daarover woensdagavond weer een advies op tafel van de stadsdeelcommissie, waarvoor zich wederom een aantal insprekers heeft aangemeld.

door Tom Tossijn

Een Noordse delegatie liet zich afgelopen zaterdag luid en duidelijk horen tijdens de protestbijeenkomst op het Museumplein tegen de plaatsing van windturbines in en rond Amsterdam. De Noordse protesteerders – ongeveer honderd deelnemers – begonnen met hun optocht bij de pont en liepen langs de Dam en de Stopera naar het Museumplein. Grote spandoeken maakten duidelijk dat de actievoerders niet gediend zijn van het lawaai en de slagschaduw van windturbines, zeker niet ten noorden van Amsterdam: de A10 en de Noorder IJplas.

In Noord geldt als extra probleem de grens met het kwetsbare veenweidegebied van Waterland: hoge windmolens langs de noordelijke A10 staan de toch al achteruit kachelende aantallen weidevogels en de omgeving van de overgebleven dorpscultuur van Waterland danig in de weg. De zelfstandige gemeenten Oostzaan en Landsmeer hebben inmiddels nee gezegd tegen de windturbines aan hun grenzen. Woensdag staat de weerstand in Noord tegen megaturbines op de agenda van de stadsdeelcommissie. Besproken wordt een ongevraagd advies van de VVD-commissieleden Dylan Meijer en Peter Willing als aanvulling op een eerder kritisch advies van de stadsdeelcommissie. Beide volksvertegenwoordigers vinden dat er geen windturbines mogen worden gebouwd in het groen. En plaatsing binnen 600 meter van woonbebouwing is ook uit den boze: in Scandinavië wordt zelfs een afstand van 1500 meter gehanteerd bij hoge windmolens. Beide commissieleden wijzen ook op het gevaar van afbrekende wieken in stedelijk gebied: er zijn in het recente verleden nogal wat incidenten geweest onder andere als gevolg van metaalmoeheid. De VVD’ers adviseren dan ook om de zoeklocaties in Noord op voorhand af te wijzen bij de keus van de exacte plekken voor windturbines. Of ze de overige commissieleden mee gaan krijgen moet woensdagavond blijken.