Beursplaatsen bij Moestuinschool

Algemeen
Goed nieuws voor mensen met groene ambities.
Goed nieuws voor mensen met groene ambities. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Sinds dit jaar heeft Amsterdam-Noord een Moestuinschool voor volwassenen. Hier leer je een teeltseizoen lang je eigen groenten en kruiden verbouwen èn alles wat je oogst is voor jou, zodat je het eten van seizoensgroenten helemaal in de vingers kunt krijgen. Zelf geteeld is lekker en fascinerend tegelijk, vooral als je het echt goed wil doen. 

De Moestuinschool loopt van begin februari tot en met eind november, naar keuze op dinsdagen of donderdagen. Er zijn 18 volledige lesdagen, met theorie en praktijk. Op alle andere dinsdagen en donderdagen, zo’n 50 in totaal, is er in de ochtend een tuinder op de tuin aanwezig die je bijstaat met raad en daad. Ook in de vakanties, want een tuin groeit maar door. Plantgoed en zaad wordt aangeleverd, alle gereedschappen zijn aanwezig. Groene vingers krijg je vanzelf. Bovendien werk je op de tuin in een vaste ‘tuingroep’ van drie of vier mensen van alle leeftijden. Daardoor leer je ook veel van elkaar èn het is leuk om met anderen ervaringen uit te wisselen.

Docenten zijn professionele tuinders, opgeleid aan de Warmonderhof in biologische stadslandbouw. Een paar keer per jaar is er een specialistische gastdocent op de ‘open dagen’ in het weekend. De locatie is bij de Sixhaven. Er wordt samengewerkt met De VerbroederIJ voor binnenlocatie van de theorielessen.

Het goede nieuws is dat er voor 2022 vijf ‘beursplaatsen’ beschikbaar zijn voor mensen die meer tijd dan geld hebben en die in Amsterdam een verschil willen maken in de voedseltransitie of het aanleggen van eetbaar groen in de openbare ruimte. Zij hoeven maar de helft van het geld te betalen. Dit kan dankzij vijf Amsterdamse suikerooms en suikertantes die de school daarvoor gesponsord hebben. Om voor zo’n plek in aanmerking te komen heb je vooraf een korte gesprekje met de tuinders. Aanmelden voor beurs of opleiding kan via info@moestuinschoolamsterdam.nl, of kijk eerst even rond op www.moestuinschoolamsterdam.nl.