Amsterdamse woningen.
Amsterdamse woningen. (((Foto: Unsplash)))

Studioprijzen Amsterdam sterkst gestegen

14 jan, 08:24 Algemeen

AMSTERDAM - Huurprijzen van appartementen, privékamers en studio’s blijven stijgen in heel Europa, zo blijkt uit het HousingAnywhere Rent Index-rapport van het laatste kwartaal van 2021. Met name de prijzen voor appartementen stijgen hard, maar ook studio’s zijn bezig met een inhaalslag. Daarnaast zijn de gemiddelde huurprijzen in vergelijking met Q4 van 2020 ook aanzienlijk gestegen. In Nederland is er het afgelopen jaar een opvallend sterke stijging van studioprijzen in Amsterdam en Utrecht te zien. Deze namen met 22% en 19% toe ten opzichte van vorig jaar naar 1181 euro per maand.

In de Europese top vijf van kamerprijzen bekleden zowel Amsterdam als Utrecht een positie. De top vijf bestaat uit Parijs, München, Londen, Utrecht en Amsterdam. Utrecht blijft de duurste stad (670 euro) van ons land gevolgd door Amsterdam (650 euro). En wat betreft de huurprijzen voor appartementen draaien de twee steden hun posities om, waarbij Amsterdam koploper is met 1641 euro per maand en gevolgd wordt door Utrecht met 1445 euro per maand. “Steden strijden om talent, terwijl talenten strijden om huisvesting”, zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Dit vraagt om samenwerking van gemeenten, universiteiten, projectontwikkelaars en technologieaanbieders om oplossingen te vinden voor zowel de korte als de lange termijn voor de huisvestingscrisis die Europa kwelt. Studenten en young professionals stellen hun internationale onderwijs- en carrièreplannen uit of annuleren deze zelfs omdat ze geen goede huisvesting kunnen vinden. Het onderstreept het belang van het prioriteren van co-creatie en samenwerking.”

“Beschikbaarheid kan worden gerealiseerd door het opknappen van bestaande panden en het ontwikkelen van nieuwe panden, maar ook door het woningaanbod te beschermen en te voorkomen dat deze wordt gebruikt voor de toeristische huurmarkt. Betaalbaarheid kan worden nagestreefd door een verscheidenheid aan keuzes aan te bieden die geschikt zijn voor verschillende financiële situaties, om diversiteit en inclusie te waarborgen. En last but not least kan de bereikbaarheid worden bevorderd door rekening te houden met aspecten die verder gaan dan de directe financiële kenmerken, zoals toegankelijkheid tot verschillende type huizen, transparantie van huurinformatie, infrastructuur, onderwijs- en werkgelegenheidskansen, cultuur en de voordelen van buurten en hun gemeenschappen.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Help de Volksopera aan klassiek orkest Algemeen 16 mei, 16:32
Afbeelding
Stevige bijdrage voor Sikkelcelfonds Algemeen 16 mei, 14:30
Afbeelding
Wat is kunstuitleen en waar kan ik het vinden? Algemeen 16 mei, 11:38
Afbeelding
Kinderboerderij herrezen Algemeen 12 mei, 16:23
Afbeelding
Laatste gebed Algemeen 12 mei, 16:20
Afbeelding
‘Legendarisch Noord’ Foto’s van de Straat 11 mei, 07:59
Afbeelding
Iedereen blij: Kinderboerderij de Buiktuin herrezen Algemeen 10 mei, 14:17
Afbeelding
Straatroof op medewerkers juwelier Amsterdam, twee 16 jarigen aangehouden 112-nieuws 6 mei, 14:06
Afbeelding
Magic Circus strijkt neer in Amsterdam-Noord Algemeen 6 mei, 10:05
Afbeelding
Jubileumconcert Harmoniecorps Tuindorp 100 jaar Algemeen 6 mei, 10:03
Afbeelding
‘Het leven in Noord is zo relaxed’ Algemeen 4 mei, 17:16
Afbeelding
‘NDSM Fuse blijft je verrassen’ Uitgaan 4 mei, 17:14
Afbeelding
‘Ruraal Noord’ Foto’s van de Straat 4 mei, 07:43
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief