Eindelijk reactie omtrent Noordkust

Algemeen
Het gebied waar Noordkust zich wil vestigen.
Het gebied waar Noordkust zich wil vestigen. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - De afhandeling van bezwaarschriften tegen de voorgenomen horecavestiging Noordkust gaat tergend traag, vinden insprekers en ook diverse kritische leden van de stadsdeelcommissie Noord. Maar half februari wordt eindelijk witte rook uit de gemeentelijke schoorsteen verwacht.

door Tom Tossijn

Je mag volgens insprekers in de vergadering van de Stadsdeelcommissie, vorige week woensdag, spreken van een ongelijke bejegening van indieners van omgevings- en horecavergunningen respectievelijk omwonenden. Die kritiek wordt gericht op de bestuurlijk trage en zwijgzame afhandeling van vele bezwaren tegen de horeca- en evenementenvestiging Noordkust aan het eind van de Nieuwendammerdijk, op de grens met Schellingwoude, op de voormalige haventerreinen van de Oranjewerf. Omwonenden staan structureel in een ongelijke positie, werd vorige week betoogd door insprekers in de Stadsdeelcommissie. Aanvragers van de omgevings- en horecavergunning voor Noordkust - voor welke plannen een wijziging van het geldende bestemmingsplan nodig is - worden eindeloos gepamperd. Ze worden ruimhartig aangehoord door ambtenaren en kunnen voor hun plannen keer op keer correcties en veranderingen blijven indienen.

Volgens de insprekers worden omwonenden daarentegen bijna permanent afgepoeierd. 128 bezwaarmakers zijn niet of traag geïnformeerd over de procedure. Een uitspraak na een hoorzitting in april vorig jaar wordt pas half februari verwacht in plaats van binnen de gebruikelijke zes weken. “Dit is een ongelijke behandeling van mensen die er vijftig meter vanaf wonen, die juist de SP zich zou moeten aantrekken”, vond inspreker Joris van Elk richting RO-portefeuillehouder Erna Berends. Ze wees erop dat zorgvuldigheid in dit soort juridische trajecten ook voor omwonenden van belang is en dus tijd kost.

Handjeklap

De Stadsdeelcommissie kan niet ingrijpen in lopende juridische procedures. Desondanks was er bij commissieleden veel kritiek op de ambtelijke en bestuurlijke traagheid richting omwonenden en bezwaarmakers. Over de afhandeling van bezwaarschriften kon de portefeuillehouder echter weinig uitsluitsel geven. En intensief contact met aanvragers van vergunningen is volgens haar niet ongebruikelijk: “Informatie delen met initiatiefnemers is heel normaal en geen handjeklap”, aldus Berends. Ook was er onduidelijkheid bij de commissieleden wie nu eigenlijk de aanvrager is of wie nu een horecavestiging gaat exploiteren, nu de initiatiefnemers van Noordkust zijn vertrokken naar een Portugees dorpje. Daarover kon de portefeuillehouder geen helderheid geven. Erna Berends: “Dat de initiatiefnemers naar Portugal zijn vertrokken betekent voor ons niet zoveel. Er zit een ontwikkelaar achter, dat is Heren2, de eigenaar van het gebied. Zolang zij de vergunningaanvraag niet intrekken moeten wij de procedure afhandelen. Zorgvuldigheid blijft voorop staan en alle belangen worden goed tegen elkaar afgewogen.”