Het gebied waar Noordkust zich wil vestigen.
Het gebied waar Noordkust zich wil vestigen. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Eindelijk reactie omtrent Noordkust

18 jan, 09:08 Algemeen

NOORD - De afhandeling van bezwaarschriften tegen de voorgenomen horecavestiging Noordkust gaat tergend traag, vinden insprekers en ook diverse kritische leden van de stadsdeelcommissie Noord. Maar half februari wordt eindelijk witte rook uit de gemeentelijke schoorsteen verwacht.

door Tom Tossijn

Je mag volgens insprekers in de vergadering van de Stadsdeelcommissie, vorige week woensdag, spreken van een ongelijke bejegening van indieners van omgevings- en horecavergunningen respectievelijk omwonenden. Die kritiek wordt gericht op de bestuurlijk trage en zwijgzame afhandeling van vele bezwaren tegen de horeca- en evenementenvestiging Noordkust aan het eind van de Nieuwendammerdijk, op de grens met Schellingwoude, op de voormalige haventerreinen van de Oranjewerf. Omwonenden staan structureel in een ongelijke positie, werd vorige week betoogd door insprekers in de Stadsdeelcommissie. Aanvragers van de omgevings- en horecavergunning voor Noordkust - voor welke plannen een wijziging van het geldende bestemmingsplan nodig is - worden eindeloos gepamperd. Ze worden ruimhartig aangehoord door ambtenaren en kunnen voor hun plannen keer op keer correcties en veranderingen blijven indienen.

Volgens de insprekers worden omwonenden daarentegen bijna permanent afgepoeierd. 128 bezwaarmakers zijn niet of traag geïnformeerd over de procedure. Een uitspraak na een hoorzitting in april vorig jaar wordt pas half februari verwacht in plaats van binnen de gebruikelijke zes weken. “Dit is een ongelijke behandeling van mensen die er vijftig meter vanaf wonen, die juist de SP zich zou moeten aantrekken”, vond inspreker Joris van Elk richting RO-portefeuillehouder Erna Berends. Ze wees erop dat zorgvuldigheid in dit soort juridische trajecten ook voor omwonenden van belang is en dus tijd kost.

Handjeklap

De Stadsdeelcommissie kan niet ingrijpen in lopende juridische procedures. Desondanks was er bij commissieleden veel kritiek op de ambtelijke en bestuurlijke traagheid richting omwonenden en bezwaarmakers. Over de afhandeling van bezwaarschriften kon de portefeuillehouder echter weinig uitsluitsel geven. En intensief contact met aanvragers van vergunningen is volgens haar niet ongebruikelijk: “Informatie delen met initiatiefnemers is heel normaal en geen handjeklap”, aldus Berends. Ook was er onduidelijkheid bij de commissieleden wie nu eigenlijk de aanvrager is of wie nu een horecavestiging gaat exploiteren, nu de initiatiefnemers van Noordkust zijn vertrokken naar een Portugees dorpje. Daarover kon de portefeuillehouder geen helderheid geven. Erna Berends: “Dat de initiatiefnemers naar Portugal zijn vertrokken betekent voor ons niet zoveel. Er zit een ontwikkelaar achter, dat is Heren2, de eigenaar van het gebied. Zolang zij de vergunningaanvraag niet intrekken moeten wij de procedure afhandelen. Zorgvuldigheid blijft voorop staan en alle belangen worden goed tegen elkaar afgewogen.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Meerdere meldingen van een schietincident in Noord 112-nieuws 18 mei, 11:49
Afbeelding
Getuigen gezocht na schietincident in Noord Algemeen 18 mei, 11:35
Afbeelding
‘Hebben en Houwen’ onder grote druk Algemeen 18 mei, 10:01
Afbeelding
Foto’s van de Straat: ‘Landelijk Noord’ Algemeen 18 mei, 07:38
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Help de Volksopera aan klassiek orkest Algemeen 16 mei, 16:32
Afbeelding
Stevige bijdrage voor Sikkelcelfonds Algemeen 16 mei, 14:30
Afbeelding
Wat is kunstuitleen en waar kan ik het vinden? Algemeen 16 mei, 11:38
Afbeelding
Kinderboerderij herrezen Algemeen 12 mei, 16:23
Afbeelding
Laatste gebed Algemeen 12 mei, 16:20
Afbeelding
‘Legendarisch Noord’ Foto’s van de Straat 11 mei, 07:59
Afbeelding
Iedereen blij: Kinderboerderij de Buiktuin herrezen Algemeen 10 mei, 14:17
Afbeelding
Straatroof op medewerkers juwelier Amsterdam, twee 16 jarigen aangehouden 112-nieuws 6 mei, 14:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief