Karin Bakker, Joost Versteegh en Guus Hoonhout bij hun spandoek.
Karin Bakker, Joost Versteegh en Guus Hoonhout bij hun spandoek. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

‘Niet doen!! Hier géén school’

20 jan, 08:48 Algemeen

NOORD - Het leegstaande schoolgebouwtje aan het Zuideinde 369 in Amsterdam-Noord wordt - als het aan de gemeente ligt - straks in gebruik genomen als tijdelijke locatie voor de vrije school Waldorf aan de Werf. Een grote groep omwonenden verzet zich tegen de komst van deze school en heeft een spandoek opgehangen en is een petitie gestart. 

door Wendy Ruittemanz

Buurtgenoten Guus Hoonhout, Karin Bakker en Joost Versteegh uit de wijk Twiske West vertellen waarom zij dit plan totaal niet zien zitten. “Waldorf aan de Werf is momenteel in de Noord-Amsterdamse wijk Nieuwendam gevestigd en heeft de komende vijf jaar onderdak nodig totdat de daar geplande nieuwbouw klaar is. Deze school heeft geen enkele binding met onze wijk”, stelt Hoonhout. “Het zal voor veel verkeersoverlast zorgen en het leef-genot hier ernstig aantasten. De wijk krijgt de lasten zonder enige lusten.” 

Het is nu al passen en meten met de wijk inrijden “Straks komen hier dan 150 leerlingen, en de verwachting is zelfs dat dit groeit naar 250, die naar school moeten worden gebracht en gehaald.” Wie een rondje door de wijk gaat kan haast niet anders concluderen dan dat dit voor problemen gaat zorgen. Daarnaast is de buurt niet blij met het idee dat op het grasveldje achter de school ruimte wordt gemaakt voor extra noodlokalen. “Er is al nauwelijks groen in de buurt. Kijk naar de wijk en je ziet hoe ‘versteend’ deze is. Dit is een van de weinige plekken waar de kinderen uit de buurt nog lekker kunnen spelen of een potje voetballen”, zeggen de drie eensgezind. “Ergens heb ik vernomen dat op het heel smalle strookje gras, vlak voor de paardenbak, de kleuters straks buiten mogen spelen”, zegt Bakker vol verbazing.

Inmiddels is de petitie 281 keer ondertekend, maar de groep heeft niet de indruk dat ze echt door de gemeente gehoord wordt. “Wij zouden wel wat meer betrokken willen worden bij de plannen van de gemeente”, zegt Bakker. “We mogen bij wijze van spreken meedenken over de invulling van het schoolplein, maar dat is al een stap verder en niet echt wat we met betrokkenheid bedoelen”, vult Hoonhout haar aan. De groep wil bijvoorbeeld meedenken over een andere geschikte locatie voor de school. “En dat het gebouwtje, dat nu overigens bewoond wordt door anti-krakers, gebruikt moet worden dat snappen wij volkomen”, vertelt Versteegh. “Ik wil buurtgenoten daarom vragen om mee te denken over een andere bestemming van het gebouw. Eentje waar onze wijk en onze kinderen wél iets aan hebben!” Wie daar ideeën over heeft wordt verzocht om dat te delen met de groep, dit kan via onderstaande website.

Voor meer informatie, reacties of het ondertekenen van de petitie zie: www.twiskewest.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Iedereen blij: Kinderboerderij de Buiktuin herrezen Algemeen 10 mei, 14:17
Afbeelding
Straatroof op medewerkers juwelier Amsterdam, twee 16 jarigen aangehouden 112-nieuws 6 mei, 14:06
Afbeelding
Magic Circus strijkt neer in Amsterdam-Noord Algemeen 6 mei, 10:05
Afbeelding
Jubileumconcert Harmoniecorps Tuindorp 100 jaar Algemeen 6 mei, 10:03
Afbeelding
‘Het leven in Noord is zo relaxed’ Algemeen 4 mei, 17:16
Afbeelding
‘NDSM Fuse blijft je verrassen’ Uitgaan 4 mei, 17:14
Afbeelding
‘Ruraal Noord’ Foto’s van de Straat 4 mei, 07:43
Afbeelding
Anna Sprookjesmode zondag op moederdagmarkt Oostzaan Algemeen 3 mei, 19:49
Afbeelding
Vera Steenhart gelauwerd voor jarenlange strijd Vliegenbos Algemeen 2 mei, 09:50
Afbeelding
Twee explosie in één week in straat in Noord 112-nieuws 1 mei, 21:57
Afbeelding
Explosief afgegaan bij woning Diopter 112-nieuws 29 apr, 23:11
Afbeelding
Van onze stadsdeelbestuurders Column 27 apr, 12:00
Afbeelding
Kleurrijk acrobatiekspektakel Uit 27 apr, 10:47
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief