Aantal WW-uitkeringen daalt met ruim 40%

Algemeen
De arbeidsmarkt  heeft veel technische vakmensen nodig.
De arbeidsmarkt heeft veel technische vakmensen nodig. (Foto: Unsplash)

REGIO - Het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam met 40,1 procent; daarmee was de daling sterker dan landelijk (-32,9 procent). Ook op maandbasis (december 2021) was het beeld in Groot Amsterdam afwijkend van landelijk; het aantal WW-uitkeringen daalde met 2,5% waar landelijk het aantal uitkeringen juist steeg met 1,3%.

Nederland staat de komende jaren voor een grote opgave om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te brengen. In het Klimaatakoord van juni 2019 staat hoe Nederland dit gaat doen. Het recente coalitieakkoord heeft nog grotere ambities voor het klimaat dan eerder in het klimaatakkoord is afgesproken. Om deze banen te realiseren zijn veel technische vakmensen nodig. Voorbeelden van beroepen zijn isolatiemonteur, zonnepanelenmonteur en energieprestatieadviseur. Ook timmermannen, monteurs elektriciteitsnetten en installeurs/monteurs werktuigbouw zijn veel gevraagde beroepen. Naast de genoemde beroepen zijn er ook mensen nodig in de ondersteuning en afronding. Denk aan bijvoorbeeld grondwerkers, technische ontwerpers, tekenaars en projectleiders.

De arbeidsmarkt voor klimaatbaan beroepen is zeer krap. Dit betekent dat het voor werkgevers heel lastig is om vacatures te vervullen; er zijn namelijk meer vacatures dan werkzoekenden. Voor werkzoekenden betekent dit dat de baankansen groot zijn. Er zijn veel mogelijkheden voor omscholing en leren in de praktijk. Een werkende of werkzoekende volgt dan een deel van de mbo-opleiding op de werkvloer.