Stadsdeel kritisch over windturbines

Algemeen
Windturbine.
Windturbine. (Foto: Pixabay)

NOORD - De voor de plaatsing van nieuwe windturbines aangewezen locaties Noorder IJplas en Cornelis Douwesgebied zouden onder het kritische vergrootglas moeten komen van de binnenkort vast te stellen Milieu Effectrapportage (Plan-MER). De wethouder moet niet teruggrijpen op verouderde rapporten.

door Tom Tossijn

De Groenlinkse Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck, die de plaatsing van windturbines in haar portefeuille heeft, gaat nogal slordig om met de voorbereiding daarvan in Noord zo vonden de commissieleden. Het gaat om het industrie- en bedrijvengebied Cornelis Douwes en de landschappelijk fraaie Noorder IJplas, beide in het uiterste westen van het stadsdeel. Alle zoeklocaties in Noord worden de komende tijd kritisch bekeken op hun geschiktheid voor plaatsing van hoge windturbines, behalve deze twee. De zogenaamde Plan-MER (milieu-effectrapportage) geldt volgens de wethouder niet voor Noorder IJplas en Cornelis Douwes, omdat een oude MER uit 2012 volgens haar nog goed genoeg is. Daartegen rees fors protest in de Stadsdeelcommissie van afgelopen woensdag. Dat mondde uit in een unaniem ongevraagd advies dat zich verzet tegen een verouderde MER in de gebieden. Noorder IJplas en Cornelis Douwes moeten alsnog aan de lijst van windmolenlocaties in de nieuwe Plan-MER worden toegevoegd, zo adviseerde de commissie.

Afweging

Diverse insprekers van onder andere de actiegroep Windalarm luidden in de commissievergadering de alarmbel over de aanname van de wethouder dat het alweer tien jaar oude vorige Plan-MER zijn geldigheid niet heeft verloren. Juist nu de windturbines nog veel hoger zijn dan destijds, tot 200 meter, is een recente afweging noodzakelijk. Er is een andere omgeving, HavenStad komt eraan, we kijken anders naar de volksgezondheid en de natuur blijft kwetsbaar. Dat bekent integrale afweging in plaats van terugvallen op verouderde uitkomsten, betoogden de insprekers. Voor de commissie was dat voldoende om te pleiten voor het alsnog opnemen van de twee gebieden in de nieuwe MER. Ook vonden de leden van de Stadsdeelcommissie dat de gemeente de nieuwe locaties in de zoekgebieden zo precies mogelijk aangeeft om onzekerheid voor omwonenden te beperken.