Manifestatie De Groene Revolutie

Algemeen
Esther van der Meer en Anna Costello Schwartz.
Esther van der Meer en Anna Costello Schwartz. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Veertig groene, Amsterdamse bewonersorganisaties roepen zaterdag 12 februari op de Dam de Groene Revolutie van Amsterdam uit. Volgens de groep verdwijnt te veel groen en stadsnatuur  uit Amsterdam en zorgen onzorgvuldige participatietrajecten  voor steeds meer onvrede bij bewoners. De manifestatie begint om 13.00 uur op de Dam en gaat naar de Stopera waar het stadhuis ‘rigoreus vergroend’ wordt.

“Weer minder groen per Amsterdammer, zo bleek recent uit onderzoek”, stelt de organisatie. “En er dreigt nog veel meer stadsnatuur te verdwijnen. Een greep uit de plannen van de gemeente: een bus/tram-baan door het Westerpark, plastic kunstgrasvelden in het Diemerpark, de Meervaart in de Sloterplas, bomenkap voor aanleg van een park in Elzenhagen-Zuid, het bebouwen van de Lutkemeerpolder, parkeergarages in de hoofdgroenstructuur, windturbines in kwetsbaar vogelgebied, de festivalisering van de stadsparken, sjoemelgroen bij bouwprojecten of de aantasting van de Bretten met intensieve recreatie.”

De Groene Revolutie Amsterdam wil het verdere verdwijnen van Amsterdamse stadsnatuur voorkomen. Ruim 40 groene bewonersorganisaties hebben zich aangesloten bij de Groene Revolutie Amsterdam, waaronder de Bond van Volkstuinders, de Vrienden van het Westerpark, Vrienden van de Sloterplas, Vrienden van het Diemerpark, Behoud Lutkemeer en Hart voor het Twiske. “In alle stadsdelen zijn deze bewonersorganisaties actief voor het behoud van de natuur. Veel bewoners voelen zich helaas niet gehoord. Als bewoners hebben we nu de handen ineen geslagen en roepen samen de Groene Revolutie van Amsterdam uit! Tijdens de manifestatie zijn uitsluitend de bewoners aan het woord. Samen geven de organisaties een dringend signaal aan het Amsterdamse stadsbestuur.” Anna Costello Schwartz en Esther van der Meer zijn samen met heel veel groene bewoners de initiatiefnemers van de Groene Revolutie Amsterdam. “Groen maakt gelukkig! Amsterdam is een stad met prachtige bomen en groene gebieden, maar we zien helaas dat te veel groen bedreigd wordt en voelen onmacht. Je kunt participeren tot je een ons weegt, de gemeente gaat z’n eigen gang. Daar is onze stadsnatuur te belangrijk voor. Daarom besloten we de handen ineen te slaan voor de Groene Revolutie Amsterdam! Samen staan we sterker.”