Noord heeft elektrische vuilniswagen

Algemeen
De elektrische vuilniswagens zijn in gebruik genomen.
De elektrische vuilniswagens zijn in gebruik genomen. (Foto: Richard Mouw)

NOORD - Gemeente Amsterdam heeft twee elektrische vuilniswagens in gebruik genomen. Wethouder Jakob Wedemeijer overhandigde maandag 14 maart  de sleutels aan chauffeur Karim Majeri en reed op de wagen mee voor een proefrit. De elektrische vuilniswagens zijn de eerste twee afvalwagens met kraan die worden ingezet om ondergrondse restafvalcontainers te legen. De wagens zullen in stadsdelen Noord en Zuidoost gaan rijden.

Wethouder Jakob Wedemeijer (Reiniging): “We moeten ervoor zorgen dat we ons afval met schonere wagens ophalen. Een normale vuilniswagen verbruikt zo’n 65 liter diesel per dag, ongeveer 11.000 liter per jaar. Al onze 178 vuilniswagens rijden sinds 2021 op biodiesel, maar met deze twee elektrische wagens gaan we echt uitstootvrij rijden. Een stuk gezonder voor onze vuilnismannen en voor Amsterdammers.”
Karim Majeri is een van de chauffeurs die op de elektrische vuilniswagen gaat rijden: “Heel bijzonder dat zo’n groot voertuig als een vuilniswagen nu ook volledig elektrisch is. En, niet onbelangrijk, hij rijdt als een zonnetje!” Met de wagen kan een hele dag gereden worden zonder op te laden. Ook is de elektrische vuilniswagen stiller. Amsterdam wil in 2030 geen schadelijke uitstoot van verkeer meer hebben binnen de gemeentegrenzen. Alle weggebruikers moeten dan uitstootvrij rijden. Dus ook de gemeente zelf. Naast de vuilniswagens zijn voor het reinigen van de stad onder meer elektrische bladblazers, veegmachines, veegvuilmachines en grasmaaiers in gebruik genomen.