‘Het leven in Noord is zo relaxed’

Algemeen
Kleur op de voorgrond, saai beton op de achtergrond...
Kleur op de voorgrond, saai beton op de achtergrond... (Foto: Dirk Karten)

NOORD – Sollicitatie mislukt, op de tafel ligt de nog ongeopende bekende blauwe enveloppe van de club die negen van de tien keer geld van je vraagt in plaats van geeft. De situatie in Oekraïne zorgt ook voor de nodige zorgen over de toekomst. En tot overmaat van ramp is je kobaltblauwe lievelingsshirt roze uit de wasmachine gekomen. De wereld is zwart.... Dan is het tijd voor… kleur! En waar vind je meer kleur dan op het NDSM -terrein? Want daar lacht het leven je kleurrijk toe en borrelt en bruist het van de creativiteit.  

Parijse graffiti streetartist Sower geniet in Noord van het relaxte leven

Nog een beetje moe in het lieve lijf door iets teveel feesten tijdens Koningsdag was het afgelopen vrijdagmiddag hoog tijd voor een lichaam- en geest verfrissend bezoekje aan de voormalige Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Cultureel pareltje van Noord.


De 23-jarige Sower fleurt een container op.

De kleuren spatten je tegemoet waar je ook op het terrein bent. Van scheepsbolder tot fabrieksmuur, overal zijn creatieve geesten in de weer geweest met graffiti. Een eldorado voor de fotograaf. Maar ook voor wie op zoek is naar een spontaan praatje.

Zo zagen we de 23-jarige Sower (artiestennaam) op het grote plein in de buurt van Straat, het museum voor graffiti en streetart, druk in de weer met het maken van een fraaie voorstelling op een container. Het is de liefde die de jonge inwoner uit Parijs naar Noord brengt.

Chagrijnig

“Ik woon hier niet, al zou ik het wel willen. Amsterdam Noord is zo relaxed. Parijzenaren zijn vaak chagrijnig”, zegt hij. “Als ik het vergelijk met Parijs, is hier ook weinig armoede. Tenminste, ik zie hier praktisch geen bedelaars op straat.” Hij geeft toe dat leven als een clochard in de lichtstad ook iets is waar sommige Fransen voor kiezen. 

Vrijheid

De vrijheid zijn talenten te tonen als graffitiartiest zonder angst te worden opgepakt, spreekt Sower aan in ons land. “Hier mag ik mijn gang gaan. Dat vind ik heel fijn. Zo kan ik ook oefenen om later als grafisch ontwerper de kost te gaan verdienen.”

Dan is er nog even tijd voor het maken van de foto. Terwijl het zonnetje voorzichtig doorbreekt, is ons humeur ook weer opgeknapt. We gaan weer vrolijk verder op zoek naar nieuws. Daarbij overpeinzend wat de jonge Parijzenaar zei. Want: ‘is het leven in Noord wel zo relaxed?’ Ben je dit met hem eens? We zijn benieuwd naar de mening van de lezer van het Noord Amsterdams Nieuwsblad.  

De 23-jarige Sower fleurt een container op.
Creativiteit bij de kilo.
Dooie boel...
In één woord schitterend.