Kinderboerderij herrezen

Algemeen
Kinderboerderij aan het Noordhollandskanaal prachtig herrezen.
Kinderboerderij aan het Noordhollandskanaal prachtig herrezen. (Foto: Corrie Leenhouts)

Iedereen blij: Kinderboerderij de Buiktuin herrezen

AMSTERDAM-NOORD - Zondag was het feest bij de Buiktuin: kinderstelletjes, rommelmarkt, versnaperingen. Terecht, want na ruim twee jaar sluiting wegens corona en nog enige tijd vanwege de grootscheepse verbouwing is de kinderboerderij aan het Noordhollandskanaal prachtig herrezen.

Door John Jansen van Galen 

Nog maar enige jaren terug was de vraag of de Buiktuin wel kon blijven bestaan. Het hoofdgebouwtje, bijna vijftig jaar geleden voor één gulden overgenomen van AKZO, was volkomen versleten.

,,We zakten door onze hoeven en het was kiezen: sluiten of nieuwbouw.’’ zegt Hannie Ter Burg, al dertig jaar vrijwilliger en penningmeester actief bij de Buiktuin. Gelukkig besloot het stadsdeelbestuur tot het laatste en staat er nu een fraai modern houten gebouw, state of the art, dus naar de laatste inzichten: met sedumdak, zonnepanelen en warmtepomp. ,,Heeft heel wat gekost,’’ zegt Hannie. ,,En als het bestuur dat voor je over heeft zegt dat wel wat: dan ben je van belang voor de buurt.’’

Waar komt melk vandaan

Menig kind dat in Noord opgroeide maakte er met dieren kennis. ,,Ze moeten toch weten waar melk vandaan komt?’’ De kleindochters van de verslaggever waren er in hun vakanties ook dol op en de oudste zei, weer thuis in Zuid, tegen haar ouders: ,,In Noord heb je een klimrek en een kinderboerderij en verder helemaal niks.’’ Kinderlijke overdrijving natuurlijk maar het belang van de Buiktuin, op die ruime glooiende weiden aan het kanaal valt niet te onderschatten. Het is een centrum voor natuur- en milieueducatie.

Halve eeuw betrokkenheid

Hannie heeft, zoals ze enige malen benadrukt, ‘niks met dieren’ wat merkwaardig lijkt in haar functie, maar ze heeft wel veel met kinderen. Haar eigen kinderen en kleinkinderen kwamen en komen graag in de Buiktuin en nu zij zelf net met prepensioen is zet ze zich er graag voor in. Medebestuurslid Ron Meijer, al bijna een halve eeuw bij de kinderboerderij betrokken, komt langs voordat hij naar zijn werk gaat en schertst: ,,Om te controleren of jij het goed doet.’’

Er werken 20 vrijwilligers mee, van wie er tijdens openingsuren altijd twee aanwezig zijn. ,,We hadden er heel graag meer,’’ zegt Hannie. ,,Dan kon je extra dingen doen, zoals cavia’s knuffelen.’’ Ze hoopt dat het stadsdeel een professionele, fulltime beheerder zal aanstellen.

Burengerucht

Het hangbuikzwijn Takel scharrelt rond in zijn hok, de sierkippen pronken, het varken Hammie wandelt in de zon, de geiten grazen in de weide. Het ziet er idyllisch uit, maar problemen zijn er ook: de ezel Donja is net na 28 jaar overleden (en haar collega Lalbert is nu alleen), de kippen zijn door de vos doodgebeten, en de laatste pauw moest weg wegens burengerucht.

Soms klagen mensen dat de dieren er vrij rondlopen (‘Ja, wat wil je in een kinderboerderij?’’) of dat overal poep ligt. ,,Dan zeg ik: kom zelf helpen vegen!’’ Mensen die langs het kanaal voorbijlopen gedragen zich niet altijd prettig: nadat ze door binnendringers gemolesteerd waren moesten de ezels voortaan na sluitingstijd binnen blijven.

Blad van de Buiktuin

Meer kopzorg nog levert het woud aan regels voor het milieu en het dierenwelzijn op. ,,Wat dat betreft maakt het stadsdeel het ons ook niet gemakkelijk,’’ zegt Hannie. ,,Je moet tegenwoordig werkelijk alles registreren.’’ Het blad van de Buiktuin dat ze samen haar dochter samenstelt meldt welke dieren allemaal ‘bekapt en geënt’ zijn, met name tegen Q-koorts.

,,Lalbert is geënt tegen influenza en onze poezen zijn ontwormd en ontvlooid.’’ Ze wijst op een nieuw konijnenhok. ,,In dit mooie grote hok mogen er nu maar drie. Dat is mij te gek, maar het zijn de regels. En gif tegen ongedierte of onkruid mag al helemaal niet meer gebruikt worden.’’

We lopen het hoofdgebouw in. ,,Dit leslokaal hoopt het stadsdeel t te verhuren voor bijeenkomsten,’’ wijst Hannie. ,,Want zo’n verbouwing moet ook iets opleveren.’’ De Buiktuin huurt huren het complex van het gemeentelijk vastgoedbedrijf en krijgtn de huur vergoed door het stadsdeel Amsterdam-Noord.

Vrijwilliger André komt melden dat hij vandaag de toegang tot de speelplaats gaat ‘open snoeien’. Het is net tien uur geweest maar er spelen al kinderen in die ‘grote zandbak’ waar nog wel een nieuw glijbaantje moet komen. Want de Buiktuin is nooit af.

John Jansen van Galen

De altijd opgewekte vrijwilliger André.