Stevige bijdrage voor Sikkelcelfonds

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd )

THIS IS HOLLAND heeft in de afgelopen periode een knuffelticket-campagne gehouden om het Sikkelcelfonds te steunen. Deze campagne werd gevoerd in samenwerking met de bekende figuur nijntje, e´e´n van de ambassadeurs van het Sikkelcelfonds. 

AMSTERDAM-NOORD - Vorige week heeft sales manager Marciano Fleminks namens de toeristische attractie THIS IS HOLLAND (aan de noordkust van het IJ, vlak achter het EYE Filmmuseum) een cheque ter waarde van 4.550 euro overhandigd aan het bestuur van het Sikkelcelfonds.

Knuffelticket

Bij aanschaf van een knuffelticket kreeg men toegang tot de 5D Flight Experience van This is Holland en een nijntje knuffel. Per verkocht knuffelticket werd vervolgens 10 euro aan het Sikkelcelfonds gedoneerd. 

Dat heeft een forse bijdrage opgeleverd voor het Sikkelcelfonds, die door de voorzitter van het fonds, de bekende Nieuwendamse oud-kinderarts Marjolein Peters, in ontvangst werd genomen. 

Uiteindelijk genezing

De opbrengst is bestemd voor nieuw en innovatief onderzoek naar een betere behandeling en uiteindelijk genezing van de ziekte.

Sikkelcelziekte is een erfelijke bloedziekte. De aandoening komt vooral voor bij mensen oorspronkelijk uit Afrika en mediterrane landen. Bij mensen met sikkelcelziekte heeft de rode bloedcel de vorm van een sikkel (vandaar de naam van de ziekte). 

Wereldwijd lijden meer dan 300 miljoen mensen aan sikkelcelziekte en ieder jaar worden 300.000 baby’s met sikkelcelziekte geboren. In Nederland zijn er 2.000 patiënten, waarvan de helft kinderen.

Schade in alle organen

De ziekte heeft ernstige gevolgen. Patiënten zijn hun hele leven vermoeid door ernstige bloedarmoede en hebben regelmatig heftige pijnaanvallen. Door de verstoppingen van de bloedvaten treedt ook nog eens schade op in alle organen zoals nieren, hersenen en longen. 

Het dagelijkse leven van een kind met sikkelcelziekte is heel zwaar en moeilijk. Alles staat in het teken van de ziekte: fysiek en mentaal. Kinderen missen veel school en contact met vriendjes. 

Genezing van sikkelcelziekte is nog niet mogelijk, alhoewel onderzoekers er heel hard aan werken. Vooralsnog kunnen artsen in westerse landen de ziekte maar matig behandelen met medicijnen en bloedtransfusies. 

Gedegen onderzoek

Alleen door gedegen wetenschappelijk onderzoek kan vooruitgang geboekt worden naar een betere, effectievere behandeling of zelfs in genezing. De bijdrage van THIS IS HOLLAND helpt daarbij.

Meer informatie: www.hetsikkelcelfonds.nl

Tom Tossijn