Troep bij ondergrondse container in Noord
Troep bij ondergrondse container in Noord (Foto: Dirk Karten)

Noord scherp onder het vergrootglas

Algemeen

door Tom Tossijn

AMSTERDAM-NOORD -Op de dag dat het nieuwe college van B&W zijn Amsterdamse akkoord presenteerde, vorige week woensdag, kwam de Stadsdeelcommissie van Noord bijeen in de Burgerzaal van het stadsdeelkantoor. Uniek was het optreden van Red Amsterdam Noord tijdens de bijeenkomst: het samenwerkingsverband van een reeks actie-, belangen- en bewonersgroepen in Noord.

Dat zie je eigenlijk maar zelden, dat niet-volksvertegenwoordigers een – formeel – deel van de agenda van de Stadsdeelcommissie voor hun rekening nemen. Natuurlijk, er zijn elke vergadering insprekers. En soms krijgt de voorzitter van de Rekenkamer of een andere functionele gast het woord. Of verzorgen ambtenaren een technische presentatie. Maar een groep van zo’n vijftien actieve Noorderlingen (namens het samenwerkingsverband Red Amsterdam Noord) die vorige week uitgebreid het woord kreeg, dat gebeurt eigenlijk nooit. 

De bijeenkomst was het gevolg van de doortastende ingreep van commissievoorzitter Canan Uyar (PvdA) als lid van de agendacommissie. Ze voelde niet zoveel voor lange agendabesprekingen over de al-dan-niet wenselijkheid van door burgers aangedragen punten, maar hakte bij de voorbereiding de knoop door.

Niet afwachten

En dat had vorige week een bijzonder intermezzo tot gevolg. Nieuw is dat een reeks van actieve groepen uit Noord – variërend van bewonersorganisaties tot pro-Noordse actiegroepen – intensief samenwerken om zélf alternatieven voor de toekomst van Noord aan te dragen in het publieke debat.

Haar achterban wil niet lang afwachten totdat de gemeente met plannen komt, legde Eva Bollen uit namens de leden van Red Amsterdam Noord. Ze maken zich immers steeds meer zorgen over alle veranderingen van het stadsdeel. 

De nieuwbouw van hoge flatgebouwen aan het IJ en het centrum op het Buikslotermeerplein, de dreigende verpaupering van achterliggende wijken, de tweedeling in de lokale samenleving en de verdringing van ‘oude’ Noorderlingen door de ‘nieuwen’ – allemaal ontwikkelingen die Red Amsterdam Noord onder het vergrootglas legt. 

Een indrukwekkend filmpje en een handzaam boekje onderstreepten het programma van de bewoners.

Aanpak Noord

En zo kwam het wel heel goed uit dat de Noordse kwartiermaker Bregje Bleeker aansluitend een presentatie voor de commissie hield over de nieuwe ‘Aanpak Noord’. 

De gemeente gaf al twee stadsdelen extra bestuurlijke en financiële aandacht via de masterplannen Zuid-Oost en Nieuw-West. Daar komt met ingang van heden, volgens het nieuwe coalitieakkoord, een derde bij: de Aanpak Noord. 

De spiksplinternieuwe D66-wethouder (voormalig stadsdeelbestuurder West) Melanie van der Horst krijgt daarvoor de verantwoordelijkheid. Daarvoor gaat de gemeente langjarig in Noord extra geld uittrekken.

Topambtenaar Bleeker lichtte in haar presentatie toe dat er steeds meer zorgen zijn over de nabije en verder weg liggende toekomst van Noord en haar inwoners. In bestaande buurten is veel ongezondheid in de vorm van obesitas en eenzijdige voeding, de jeugd staat op achterstand qua opleiding en werkgelegenheid (Noord heeft onder jongeren de hoogste werkloosheidscijfers van heel Amsterdam), de woningvoorraad van corporaties is sterk aan het verouderen, er is achterstallig onderhoud van de openbare ruimte en lang niet alle Noorderlingen profiteren van de groei van Noord.

Vergroting van de tweedeling dreigt, niet alleen in het onderwijs maar ook in andere sectoren, waarvan de woningbouw wel het meest in het oog springt. 

Alle reden dus om de komende 25 jaar, aldus Bleeker in haar presentatie, extra in te zetten op Noord. En dat samen met bewoners, dus daarmee kwamen gemeente en Red Amsterdam Noord mooi bij elkaar op deze avond in de Stadsdeelcommissie. 

Al is nog onduidelijk hoe de gemeente alle veranderingen ten goede gaat aanpakken. En het is ook nog eens de vraag of je als stadsdeel wel zo blij moet zijn met een sociale status aparte. 

Aan de andere kant: een stevige aanpak van de Noordse vraagstukken is dringend noodzakelijk. En dat de gerichte Noord-aanpak de komende periode niet anders gebeurt dan samen met actieve bewoners, staat nu buiten kijf.

Afbeelding
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Grofvuil laten ophalen of wegbrengen in Amsterdam-Noord? Zo werkt dat! Algemeen 2 feb, 10:41
Afbeelding
Vastlopend verkeer vergt stevige aanpak Algemeen 2 feb, 08:22
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 05 - 2023 Algemeen 2 feb, 07:20
Afbeelding
Stadsdeelbstuurscolumn: Investeren in de toekomst Algemeen 1 feb, 14:14
Afbeelding
Buren in Tuindorp Oostzaan delen elektrische auto's Algemeen 1 feb, 12:55
Afbeelding
Vrijwilligers Centrale Amsterdam bemiddelt tussen vraag en aanbod Algemeen 1 feb, 12:48
Afbeelding
Politie-Inval in pand Stoombootweg 112-nieuws 1 feb, 06:23
Afbeelding
Aan spanning geen gebrek in voetbalcompetities Algemeen 31 jan, 16:29
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:13
Afbeelding
Kat door brandweer geholpen Algemeen 30 jan, 11:10
Afbeelding
Stadsdeelcommissie tegen uitbreiding betaald parkeren Algemeen 30 jan, 10:56
Afbeelding
Flinke stijging auto-inbraken in stad Algemeen 29 jan, 10:28
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.