Bestuurdersblog Erna Berends

Algemeen
Erna Berends
Erna Berends (Foto: Marco Keyzer)

Mijn afscheid is al een tijdje aangekondigd, maar, op de dag dat ik dit schrijf, is er nog geen nieuw stadsdeelbestuur. Dus schrijf ik nog maar eens een stukje. Over de strijd om ruimte in Noord. Als ik (Erna Berends/red.)  terugblik op de afgelopen vier jaren zie ik hoe deze strijd bepalend is geworden voor ons stadsdeel.

Stadsdeelcolumn: Strijd om ruimte

Dat Noord verandert en dat er veel gebouwd wordt dat ziet en ervaart iedereen. “We zijn eigenlijk makelaars”, heb ik weleens verzucht tegen mijn collega-bestuurders. 

Scholen, cultuurinstellingen, vluchtelingenopvang, horeca, moskeebesturen, een rugby-vereniging, bewonersorganisaties, een fietsenwinkel, kinderopvang, werkgelegenheidsinitiatieven, zorgboerderijen, noem maar op, ze zoeken allemaal ruimte. 

Terwijl in ons stadsdeel vele vierkante meters gebouwd worden op terreinen waar eerst industrie of bedrijven stonden, lukt het niet om aan al deze partijen een plek te bieden in Noord.

Normen

Na de crisis was iedereen blij dat er weer gebouwd werd. Erg noodzakelijk ook met een grote woningnood. Toen dat bouwen flink op stoom kwam, werd duidelijk dat een leuke stad meer is dan een verzameling huizen. Zo werden er normen geïntroduceerd voor groen, maatschappelijke voorzieningen en sport. Dat zulke normen nodig zijn laat zien hoe belangrijk het is dat de gemeente goed stuurt op de invulling van nieuwe stedelijke gebieden.

Ruimtegebrek

In Noord wordt er gebouwd binnen de bestaande stad en buurten. Dat is echt iets anders dan de situatie van bijvoorbeeld IJburg. Als er in de nieuwbouw onvoldoende voorzieningen zijn, geeft dit druk op de omgeving.

Sportterreinen worden drukker, buurthuizen en bussen voller. Daarnaast zijn er in de gebieden waar ontwikkeld wordt allerlei functies die, tijdelijk of niet tijdelijk, op zoek moeten naar een andere plek. In een stadsdeel waar zoveel vierkante meter bebouwde ruimte erbij komt zitten we dus met een tekort aan ruimte.

Goede voorzieningen

De afgelopen tijd hebben we in het stadsdeel hard gewerkt om de grote ruimtevragen in beeld te krijgen. Denk dan aan groen, mobiliteit en sport. Niet per project, maar voor het gehele gebied. Soms komen we niet verder dan een half voetbalveld of een half hockeyveld. Maar dat sport niet fijn. En niet iedereen doet aan urban sports. Beter is het om dit bijeen te brengen en binnen de nieuwe stedelijke gebieden toch ook echt goede sportterreinen te maken.

Noord moet een fijn stadsdeel blijven. Ruimte moet er niet alleen fysiek zijn, maar moet ook betaalbaar zijn voor die functies die de stad interessant maken en houden. Dat vraagt om zorgvuldige keuzes, ook de komende jaren. 

Rectificatie

Boven de blog van vorige week stond een verkeerde naam en foto. De blog was geschreven door stadsdeelbestuurder Saskia Groenewoud.