Sauscupjes in vogelnesten

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM-NOORD - Uitzonderlijke plasticvervuiling komt ook in Nederland voor. Een piepklein eilandje in Amsterdam waar een zeldzame vogelkolonie broedt, ligt bezaaid met plastic sauscupjes van McDonald’s. Dat is te horen in de nieuwe Plastic Soup Surfer Podcast.

In de podcast bezoekt presentator Merijn Tinga het eilandje aan de IJdoornlaan in Amsterdam-Noord met faunabeheerder Peter van Poelgeest. Daar broedt een zeldzame kolonie roeken (kraaiachtigen). Maar het eilandje ligt ook helemaal vol met plastic sauscupjes. “Overal waar je kijkt, zie je ze liggen. Het wordt gewoon een grote chaos”, zegt Van Poelgeest.

Volgens de faunabeheerder halen de roeken de bakjes uit de afvalbakken van de McDonald’s een paar honderd meter verderop. De sausresten voeren ze aan hun jongen. 

“Dat gaat de hele dag door. Het is een vaste stroom van sausbakjes naar dit eiland.” De nabijheid van de McDonald’s is volgens Van Poelgeest zelfs de reden dat de roeken op deze plek broeden.

1% McDonald’s-afval op straat of in natuur

Het hoofd communicatie van McDonald’s Nederland, Eunice Koekkoek, vertelt in de podcast dat zwerfafval een grote uitdaging is voor de fastfoodketen. Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat maar liefst 1% van hun verpakkingen door gasten op straat of in de natuur wordt gegooid. Met 3,2 miljoen klanten per week levert dat enorme hoeveelheden zwerfafval op. “Helaas gaat het ook in dit soort gevallen om grote getallen.”

McDonald’s probeert hier ook wat aan te doen, vertelt Koekkoek. “Wij vinden natuurlijk elk stukje zwerfafval er eentje te veel.” De fastfoodketen plaatst prullenbakken op ‘slimme’ plekken om het gasten zo makkelijk mogelijk te maken hun afval netjes op te ruimen. Elke vestiging heeft 1 fte in dienst om zwerfafval in de omgeving op te ruimen. En McDonald’s zoekt de samenwerking met gemeentes.

Afbeelding