Ruimte voor cultuur in Noord

Algemeen
Stadsdeelbestuurder Esther Langendijk
Stadsdeelbestuurder Esther Langendijk (Foto: Marco Keyzer)

AMSTERDAM-NOORD - Afgelopen vrijdag bezocht een internationale delegatie Noord, bestaande uit cultuurprofessionals uit verschillende Europese landen. Zij maakten deel uit van het ACCESS-programma, waarvan Amsterdam de trekker is. Doel van dit programma is om het cultuuraanbod meer toegankelijk te maken en meer divers en te onderzoeken wat daarvoor nodig is.

Culturele ontwikkelingen

Het was echt bijzonder om na het loslaten van de corona-maatregelen weer met zo’n internationaal gezelschap samen te kunnen komen en meer te vertellen over de culturele ontwikkelingen in stadsdeel Noord. Massih Hutak en Chris Keulemans van Verdedig Noord vertelden meer over hun ‘Hiphop’-werkwijze: werken van onderaf, vanuit behoeftes van de bewoners. 

Dit raakt natuurlijk juist de culturele ambities van Noord, waarbij we van onderaf, samen met de pioniers en activisten die al jaren in ons stadsdeel bezig zijn, Noord beter op de culturele kaart willen zetten.

Bloeiend cultuurleven

Noord maakte de afgelopen jaren op cultureel en creatief gebied een bijzondere ontwikkeling door. Langs de IJ-oevers werden de afgelopen twintig jaar oud-industriële gebieden langzaamaan veroverd door kunstenaars en creatievelingen. Daar waar er voor weinig geld plek was in oude verlaten loodsen. 

Met de komst van nieuwe wijken wordt de toekomst voor deze partijen meer onzeker, terwijl juist ook voor de bewoners van deze toekomstige buurten een rijk cultureel aanbod essentieel is. Een bloeiend cultuurleven is voor mij de reden om in Amsterdam te wonen en ik denk dat veel Amsterdammers er zo over denken.

Aanbod verder weg van het IJ

Ondertussen heeft de culturele sector zich verder ontwikkeld in het stadsdeel en wordt er ingezet op meer aanbod verder weg van de IJ-oevers. Zo wordt er gewerkt aan een plan voor twee musea (een over voedsel en eentje over nachtcultuur en elektronische muziek) en een op tekst- en verhalengericht stadspodium bij het Buikslotermeerplein. Ook zal er een nieuwe culturele buurtplek in De Banne komen, waar de huidige Rietwijker naar zal verhuizen en daar een broedplaats met buurtpodium zal vormen. Maar ook binnen buurthuizen wordt het culturele aanbod versterkt. 

De programmering van bijvoorbeeld het Zonnehuis de afgelopen periode geïntensiveerd met aanbod voor zowel buurtbewoners als mensen uit de hele stad. Mooi als ook bestaande en nieuwe initiatieven aan het IJ ruimte blijven houden in de nieuwe wijken en tegelijkertijd de mogelijkheid krijgen om meer te verbinden met de bewoners van Noord, zowel de huidige als de toekomstige.

Esther Lagendijk

Wekelijkse column stadsdeelbestuurder