Drie beoogde leden dagelijks bestuur Noord presenteren zich

Algemeen
Brahim Abid
Brahim Abid (Foto: aangeleverd)

door Tom Tossijn

De drie leden van het nieuwe dagelijks bestuur van het stadsdeel Noord komen eraan. De namen en partijen zijn bekend. De drie kandidaten van respectievelijk de PvdA, D66 en GroenLinks vormen de komende vier jaar het verlengd lokaal bestuur in Noord.

De drie nieuwe DB-leden komen pas aan het Noordse roer nadat ze komende woensdag alle drie in een openbare zitting van de stadsdeelcommissie aan de tand zijn gevoeld. Direct daarna geven de volksvertegenwoordigers hun advies af aan B&W. De drie namen zijn dus onder voorbehoud: de stadsdeelcommissie heeft een adviserende stem in het kapittel. Dat is nieuw ten opzichte van vorige bestuursperiodes – al is het de vraag hoe zwaarwegend het Noordse advies zal zijn in de benoemingsprocedure. De samenstelling van het dagelijks bestuur blijft toch in hoofdzaak het resultaat van politieke voor- en afkeuren in de Stopera.

Onbekende PvdA’er

De meest onbekende naam van het drietal is PvdA’er Brahim Abid, nota bene de beoogd stadsdeelvoorzitter. De PvdA heeft hem uit een aantal Noordse kandidaten gekozen om door B&W op het schild te worden gehesen. Maar aan die voorgenomen benoeming zitten meteen scherpe vraagtekens vast. Een rondje langs actieve Noordse politici laat zien dat, anders dan andere Noordse PvdA-kandidaten, er maar weinig mensen zijn die Abid kennen. “Wie?!” is de meest gehoorde reactie. In Noord heeft de beoogd stadsdeelvoorzitter geen overtuigend track record – weinigen die hem kennen van Noordse activiteiten.

Hij had de laatste vier jaar de functie van bestuursadviseur strategie bij de gemeente Amersfoort. Daarvóór was Abid deelraadslid in Zuid, duoraadslid in de Amsterdamse gemeenteraad en politiek directeur van de gemeenteraadsfractie van de PvdA. Hij woont pas sinds relatief kort in Noord. Trots schrijft Marjolein Moorman vorige week namens de PvdA dat Abid een “brede kijk heeft op de uitdagingen waar Noord voor staat”. Alleen jammer dat niemand daarover in publicaties over en in Noord heeft kunnen vernemen. Zijn voorgenomen benoeming maakt de indruk dat niet die lastige Noorderlingen, maar centrale en dus makkelijk door B&W aanstuurbare voormalige partijfunctionarissen worden geroepen tot het ambt van stadsdeelvoorzitter.

D66-benoeming

De tweede DB-kandidaat, van D66, heeft wél haar sporen in Noord verdiend: Yassmine El Ksaihi. Als oud-bestuurscommissielid heeft ze een bekend gezicht. Veel actie heeft ze ondernomen in verschillende buurten in Noord, samen met buurtbewoners. Ze woont al vanaf haar vierde jaar in het stadsdeel, in Tuindorp Oostzaan. El Ksaihi heeft zich vooral geprofileerd als woord- én actievoerder op het gebied van zorg, armoede en sociale zaken. In het dagelijks leven is ze relatiemanager bij buurgemeente Zaanstad. Momenteel is ze nog gekozen lid van de Amsterdamse gemeenteraad, maar ze zal haar zetel moeten afstaan als ze benoemd wordt tot DB-lid van Noord. Ze was de enige D66-kandidaat.

GroenLinks DB-lid mag blijven

Nummer drie van het beoogde bestuurdersgezelschap is een vertrouwd gezicht in de Noordse politiek en mag blijven zitten: de GroenLinkser Esther Lagendijk. Zij was de afgelopen vier jaar al portefeuillehouder zorg, cultuur en welzijn. Ze heeft haar sporen in Noord ruimschoots verdiend en wordt door velen geroemd om haar praktische aanpak en inzet voor maatschappelijke groepen die in Noord zoeken naar een adequate huisvesting. De cultuurportefeuille kreeg dankzij Lagendijk een forse impuls. Ook zij had geen tegenkandidaten.

De leden van de stadsdeelcommissie zullen komende woensdag, 15 juni, hun stem geven dan wel negatief adviseren op elk der drie kandidaten in een openbare hoorzitting in de Burgerzaal van het stadsdeelkantoor. De week daarna benoemt B&W van alle stadsdelen de DB’ers en draagt die voor aan de gemeenteraad, die het laatste woord heeft. De vergadering in het stadsdeelkantoor begint om 18.00 uur. Wonderlijk is overigens dat niet ieder stadsdeelcommissielid in de Burgerzaal aanwezig hoeft te zijn om zijn of haar stem uit te brengen. Er kan ook, in tegenspraak met het geheime karakter van de stemming, per machtiging worden gestemd.

 Esther Lagendijk
 Yassmine El Ksaihi