Afbeelding
(Foto: PixaBay)

Noord geen alternatief voor Amsterdamse cannabismarkt

Algemeen

AMSTERDAM/NOORD / Als de gemeenteraad akkoord gaat met de burgemeester, komt er in heel Amsterdam de regel dat cannabis alleen aan ingezetenen mag worden verkocht. Dat verlicht de overlast van toeristen in de binnenstad. De gemeenteraad moet hierover nog oordelen. Maar de Noordse stadsdeelcommissie werd afgelopen woensdag niet vrolijk van deze voorgenomen maatregel.

door Tom Tossijn

De onlangs door de burgemeester voorgestelde maatregel om uitsluitend aan ingezetenen van de gemeente nog cannabis te verkopen en niet meer aan toeristen, kan leiden tot een grotere stroom van cannabisconsumerende jonge toeristen richting Noord. 

Vermindering van coffeeshops in het centrum betekent meer vraag en aanbod in het steeds toeristischer wordende Noord en dus een onevenredige toename van drukte en straathandel. De stadsdeelcommissie maakte zich afgelopen woensdag over dit waterbedeffect zorgen.

Overlast

De burgemeester signaleert in haar brief aan de gemeenteraad dat groeiende groepen toeristen de leefbaarheid in het centrum sterk onder druk zetten. Dertig procent van alle coffeeshops in Nederland zijn gevestigd in het centrum van Amsterdam. Honderd van de 166 coffeeshops leveren aan toeristen. 

Er is sprake van een ‘verhitte markt’ en onacceptabele overlast voor binnenstadbewoners, schrijft de burgemeester in haar brief aan de raad. De markt moet kleiner worden door in coffeeshops aan niet-ingezetenen, zoals toeristen, niet meer te leveren.

Het Noordse commissielid Kirsten Zimmerman van de fractie Groenen Basis Piraten verzette zich afgelopen woensdag stevig tegen de voorgestelde maatregel. Zij stelde de commissie voor in een concept-advies de maatregel van de burgemeester niet te handhaven. 

De maatregel leidt tot ongewenste toename van straathandel, zorgt voor een onbeheersbare instapmarkt voor kwetsbare jongeren in Noord en tast de privacy van bezoekers ernstig aan omdat ze zich moeten legitimeren. In Noord zijn zes coffeeshops gevestigd.

‘Zorgenadvies’

Haar collega-commissieleden gingen niet mee in haar argumentatie. De aanpak om je vóór besluitvorming als stadsdeelbestuur alvast met een raadsbeslissing te bemoeien viel niet in goede aarde. 

Ook zag de commissie weinig brood in een eigen handhavingsbeleid voor Noord. Dylan Meijer (VVD): “Je kunt niet zomaar eenzijdig handhaving weigeren als stadsdeel. Dit is een overbodig advies”. 

Het debat leidde tot een voorgestelde verandering van het advies, dat ondanks het aanbod van stadsdeelvoorzitter Brahim Abid om eerst eens met de burgemeester te gaan praten, werd aangenomen. 

Voor dit ‘zorgenadvies’ aan de gemeenteraad zette GroenLinkser Wijbe Langeveld alle argumenten op een rij. Die werden door de stadsdeelcommissie unaniem aangenomen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Zorgeloze Zomeravond in Tolhuistuin Algemeen 13 aug, 09:12
Afbeelding
Wat jij moet weten over forex trading in Nederland Algemeen 12 aug, 10:16
Afbeelding
13-14 augustus weer IJ-Hallen! Algemeen 11 aug, 11:06
Afbeelding
Amsterdam Bodypaint event in Treehouse NDSM Algemeen 11 aug, 10:09
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Algemeen 11 aug, 09:30
Afbeelding
Damstede racing team niet finishende fiere winnaar Algemeen 11 aug, 09:26
Afbeelding
Juf Tineke in het Kunstraam op de Nieuwendammerdijk Algemeen 11 aug, 08:45
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Algemeen 11 aug, 08:30
Afbeelding
WANDELINGEN BIJ NOORD Algemeen 11 aug, 08:15
Afbeelding
Indische maand in Het Schouw Algemeen 11 aug, 08:00
Afbeelding
De uitdaging: De 30 van Amsterdam Noord Algemeen 11 aug, 07:30
Afbeelding
Snikheet en dan uitgerekend een workshop Algemeen 11 aug, 07:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief