De veerman zet je over
De veerman zet je over (Foto: Corrie Leenhouts)

Wandelingen bij Amsterdam-Noord

Algemeen

We horen kikkers, zien hazen en scholeksters, ruiken mest- hoe plattelands wil je het hebben? Een jochie haalt eieren uit een kippenhok in het weiland. ,,Voor bij het ontbijt?’’ ,,Nee, we hebben al ontbeten.’’ Dus voor de zondagse cake!

Aflevering 8 NAAR HOLYSLOOT

Langs de houten gevels van Broek in Waterland – op één ervan, uit 1629, prijkt een ‘kleine Walvis’ - zijn we het weidse landschap met zijn watervlakten van dieën en aeën ingelopen, recht op de kerk van Zuiderwoude af. Tien eeuwen terug stond er hier al een, maar die is ingestort en deze is van 1877 , toen de ‘zonen der kerkvoogden’ er de eerste steen voor legden.

Egeltjesbloem, veenpluis, ratelaar, rietorchis staan in bloei en bij de Aandammerbrug ook de zwanenbloem. Maar het mooiste moet nog komen: een smal pad voert via withouten overstapjes dwars door de weiden naar een steigertje aan het water. Aan een paal hangt een bel met een klepel en als je aan het touw trekt zie je aan de overzijde de veerman uit zijn huis komen om naar je toe te varen. Voor anderhalve euro zet hij je over en dan ben je in Holysloot.

Een godswondertje

Het is het einde van de wereld, in ieder geval van het Amsterdamse grondgebied (al heeft de burgemeester van de stad er haar woning). De weg loopt hier dood in een stil dorp van oude hoeven en vissershuizen langs de oever van het Holysloter Die. In de voormalige school is nu een aangenaam café-restaurant gevestigd. En een godswondertje: bij het kerkje staan veel fietsen geparkeerd, want net als in Zuiderwoude vindt er op deze zondag nog een eredienst plaats.

We varen met het veerpontje terug en gaan weer op Broek aan. Veel paarden hier, veel maneges, alsmede een ‘opfokbedrijf’. Door een krakkemikkig tunneltje (hoe lang wordt al over een nieuwe onderdoorgang gesproken?) lopen we naar bushalte en zijn in een ommezientje terug in Noord. Negen minuten maar we hebben het gevoel dat we ver uit de stad zijn geweest!

Routebeschrijving: Met OV (vanaf metro Noord om de 15 minuten, richting Edam/Volendam of Marken), fiets of auto naar Broek in Waterland. Vanaf de provinciale weg rechts ophaalbrugje over en rechtdoor Zuideinde volgen. Op kruising linksaf (Molengouw) en doorlopen (later over fietspad) naar Zuiderwoude. Bij de kerk rechtsaf. Op kruising bij wegwijzer 17877/1 rechtsaf en bij wegwijzer 17876/1 linksaf (Poppendammer Gouw). Een bord wijst u de weg naar links door de weiden naar het veer. Aan de overkant linksaf Holysloot in. Na een rondgang door het dorp dezelfde weg terug via veer en voetpad. Terug op de verharde weg rechtsaf en dan links (Belmermeer). Doorlopen tot de bebouwde kom van Broek in Waterland, bij wegwijzer 60003/1 rechtsaf. Voor een brug rechts, op kruising links (Zuideinde) naar de bushalte, uw auto of fiets. Lengte: 11 km (2 ¾ uur, zonder rust). Horeca onderweg: Theetuin in Zuiderwoude (iets buiten de route, zie richtingaanwijzer), later Boerderijwinkel Arken Ae, Het Schoolhuys in Holysloot, IJscafé Antonio te Broek in Waterland.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Expositie CHOUB II in NDSM FUSE Algemeen 17 aug, 14:06
Afbeelding
Zwemmen in de stad Algemeen 17 aug, 11:03
Afbeelding
Beautiful Distress en Nieuw Dakota op de NDSM-werf Algemeen 17 aug, 10:02
Afbeelding
Wat is een oud melkwinkeltje ons allen waard....fundraising de oplossing Algemeen 17 aug, 08:00
Afbeelding
Rijkswaterstaat verwijdert beschadigde geluidsschermen langs A10 Noord Algemeen 16 aug, 16:54
Afbeelding
Seniorenconsulent Belia leert nog steeds Algemeen 16 aug, 15:59
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Korte brand op balkon Hellingstraat 112-nieuws 16 aug, 10:00
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Zorgeloze Zomeravond in Tolhuistuin Algemeen 13 aug, 09:12
Afbeelding
Wat jij moet weten over forex trading in Nederland Algemeen 12 aug, 10:16
Afbeelding
13-14 augustus weer IJ-Hallen! Algemeen 11 aug, 11:06
Afbeelding
Amsterdam Bodypaint event in Treehouse NDSM Algemeen 11 aug, 10:09
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief