Wandelingen bij Amsterdam-Noord

Algemeen
De veerman zet je over
De veerman zet je over (Foto: Corrie Leenhouts)

We horen kikkers, zien hazen en scholeksters, ruiken mest- hoe plattelands wil je het hebben? Een jochie haalt eieren uit een kippenhok in het weiland. ,,Voor bij het ontbijt?’’ ,,Nee, we hebben al ontbeten.’’ Dus voor de zondagse cake!

Aflevering 8 NAAR HOLYSLOOT

Langs de houten gevels van Broek in Waterland – op één ervan, uit 1629, prijkt een ‘kleine Walvis’ - zijn we het weidse landschap met zijn watervlakten van dieën en aeën ingelopen, recht op de kerk van Zuiderwoude af. Tien eeuwen terug stond er hier al een, maar die is ingestort en deze is van 1877 , toen de ‘zonen der kerkvoogden’ er de eerste steen voor legden.

Egeltjesbloem, veenpluis, ratelaar, rietorchis staan in bloei en bij de Aandammerbrug ook de zwanenbloem. Maar het mooiste moet nog komen: een smal pad voert via withouten overstapjes dwars door de weiden naar een steigertje aan het water. Aan een paal hangt een bel met een klepel en als je aan het touw trekt zie je aan de overzijde de veerman uit zijn huis komen om naar je toe te varen. Voor anderhalve euro zet hij je over en dan ben je in Holysloot.

Een godswondertje

Het is het einde van de wereld, in ieder geval van het Amsterdamse grondgebied (al heeft de burgemeester van de stad er haar woning). De weg loopt hier dood in een stil dorp van oude hoeven en vissershuizen langs de oever van het Holysloter Die. In de voormalige school is nu een aangenaam café-restaurant gevestigd. En een godswondertje: bij het kerkje staan veel fietsen geparkeerd, want net als in Zuiderwoude vindt er op deze zondag nog een eredienst plaats.

We varen met het veerpontje terug en gaan weer op Broek aan. Veel paarden hier, veel maneges, alsmede een ‘opfokbedrijf’. Door een krakkemikkig tunneltje (hoe lang wordt al over een nieuwe onderdoorgang gesproken?) lopen we naar bushalte en zijn in een ommezientje terug in Noord. Negen minuten maar we hebben het gevoel dat we ver uit de stad zijn geweest!

Routebeschrijving: Met OV (vanaf metro Noord om de 15 minuten, richting Edam/Volendam of Marken), fiets of auto naar Broek in Waterland. Vanaf de provinciale weg rechts ophaalbrugje over en rechtdoor Zuideinde volgen. Op kruising linksaf (Molengouw) en doorlopen (later over fietspad) naar Zuiderwoude. Bij de kerk rechtsaf. Op kruising bij wegwijzer 17877/1 rechtsaf en bij wegwijzer 17876/1 linksaf (Poppendammer Gouw). Een bord wijst u de weg naar links door de weiden naar het veer. Aan de overkant linksaf Holysloot in. Na een rondgang door het dorp dezelfde weg terug via veer en voetpad. Terug op de verharde weg rechtsaf en dan links (Belmermeer). Doorlopen tot de bebouwde kom van Broek in Waterland, bij wegwijzer 60003/1 rechtsaf. Voor een brug rechts, op kruising links (Zuideinde) naar de bushalte, uw auto of fiets. Lengte: 11 km (2 ¾ uur, zonder rust). Horeca onderweg: Theetuin in Zuiderwoude (iets buiten de route, zie richtingaanwijzer), later Boerderijwinkel Arken Ae, Het Schoolhuys in Holysloot, IJscafé Antonio te Broek in Waterland.