Eerste column Red Amsterdam Noord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Het hele koor stond klaar, de muzikanten waren aanwezig en iedereen had de operakleding aan, maar Harry was nergens te bekennen. Het duurde een dag voordat hij ‘gelokaliseerd’ werd en alsnog zijn partij kon meezingen. Gelukkig, want in de Volksopera telt iedere stem. Komend weekend, op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli ontpoppen buurtbewoners zich in Noord voor de vijfde keer als operagezelschap. Deze keer voeren ze de Volksopera uit op het Purmerplein, hart van Tuindorp Nieuwendam en vlakbij het Blauwe Zand.

Noord zingt zijn eigen lied

Het lied van Noord is eigenzinnig en divers. Wars van een masterplan, maar met volop ruimte voor de eigen stem. ‘Laat je horen, en kom naar voren’ wordt er gezongen. ‘Hé, dit stukje Noord is ook van mij’. De komende jaren zullen bewoners van zich laten horen, tot over het IJ tot aan de Stopera.

Als iets verbindt is het wel een Volksopera. Niet alleen omdat bewoners samen zingen, maar ook omdat er andere dwarsverbanden ontstaan. De breiclub bij de Van der Pek-opera breidde bijvoorbeeld de groen-witte Volewijckers-sjaals toen de voetbalclub landskampioen werd. Bij de komende Volksopera vervult Ritsies Fournituren een sleutelrol.

Ook de viskraam op het Buikslotermeerplein doet mee, al is het maar door de vlaggetjes nog vrolijk in de wind te laten wapperen. De kraam werd van de ene op de andere dag gesloten vanwege het overlijden van de visboer. Deze stem die niet meer is telt ook mee, omdat deze van betekenis is in het duiden wat er ooit was en gemist wordt. Ook het geluid van de oude en nieuwe Noorderlingen die hun eigen deuntje zingen telt mee. Het mooie van Noord is dat de stem divers is en eindelijk gehoord wordt.

Marieke Oomen, psycholoog van de ruimte/Red Amsterdam Noord

Column Red Amsterdam Noord