Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Glimwormen gezocht in het Vliegenbos

Algemeen

AMSTERDAM - Noorderlingen kunnen deze zomer mee doen met het Eerste Grote Glimwormenonderzoek ooit. Uniek èn in Noord. Dit bijzondere ‘citizen science’ project - wetenschappelijk onderzoek door burgers- heeft plaats van 30 juni - 30 augustus 2022 in het Vliegenbos en Het Rietland. Het project is een vrijwilligersinitiatief van de Nachtwacht en Natuurgebied Noord.

Twee jaar terug werd bij toeval een kleine kolonie glimwormen (familie van de vuurvlieg) gevonden in het Vliegenbos. Dat was wereldnieuws, want de glimworm is een zeldzaam dier dat in Nederland weinig voorkomt en bovendien in steeds mindere mate. Oorzaken zijn lichtvervuiling en verdroging van de bodem. De grootste kolonies zitten in Zuid-Nederland, maar de levende lichtjes hebben zich dus ook in Amsterdam verspreid. 

Wat zijn glimwormen? Het is eigenlijk geen worm, en ook geen (vuur)vlieg, maar een klein bruin kevertje. Het vrouwtje heeft lichtbanden in haar achterlijf, die ze gebruikt om een mannetje te lokken. Om het licht te presenteren draait ze haar achterlijf spiraalvormig naar boven. Als er niet snel een mannetje komt opdagen tilt ze haar achterlijf hoger op en wiegt het langzaam heen en weer. Niet voor niets worden deze kevers ook wel ‘gloeikonten’ en ‘glimmende draaikonten’ genoemd.

Deze zomer, van eind juni tot eind augustus, doen we een eerste onderzoek om meer te leren over de aanwezigheid en verspreiding van deze zeldzame stadgenoot. Elke vrijdag na de schemer wordt er een ronde gemaakt: meld je aan en zoek mee.

Met audioverhaal van Marjolijn van Heemstra Ecoloog Emiel van Loon schreef speciaal voor het Vliegenbos een onderzoekshandleiding: waar moet je op letten, waar en wanneer vind je ze, en hoe geef je je waarnemingen door? Je kunt zelf kiezen welke vrijdagavond je in deze periode mee doet. Vaker mag ook. 

Meld je aan via nachtwacht@marjolijnvanheemstra.nl en ontvang de onderzoekshandleiding en de link naar het audioverhaal.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Rijkswaterstaat verwijdert beschadigde geluidsschermen langs A10 Noord Algemeen gisteren
Afbeelding
Seniorenconsulent Belia leert nog steeds Algemeen gisteren
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Korte brand op balkon Hellingstraat 112-nieuws 16 aug, 10:00
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Zorgeloze Zomeravond in Tolhuistuin Algemeen 13 aug, 09:12
Afbeelding
Wat jij moet weten over forex trading in Nederland Algemeen 12 aug, 10:16
Afbeelding
13-14 augustus weer IJ-Hallen! Algemeen 11 aug, 11:06
Afbeelding
Amsterdam Bodypaint event in Treehouse NDSM Algemeen 11 aug, 10:09
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Algemeen 11 aug, 09:30
Afbeelding
Damstede racing team niet finishende fiere winnaar Algemeen 11 aug, 09:26
Afbeelding
Juf Tineke in het Kunstraam op de Nieuwendammerdijk Algemeen 11 aug, 08:45
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Algemeen 11 aug, 08:30
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief