Volksopera oogst veel lof

Algemeen
De provocatie, vlak voor de oorlog, van de ‘rooien’ van het Blauwe Zand door NSB-leider Anton Mussert, gezongen door Chris Bernart. Op de voorgrond, met pet, tekstschrijver en regisseur John Lust.
De provocatie, vlak voor de oorlog, van de ‘rooien’ van het Blauwe Zand door NSB-leider Anton Mussert, gezongen door Chris Bernart. Op de voorgrond, met pet, tekstschrijver en regisseur John Lust. (Foto: Ferry Kesselaar)

AMSTERDAM - Lof van Nieuwendammers en Blauwezanders. De waardering van het publiek voor de eind vorige week gespeelde Volksopera op het Purmerplein was groot, getuige de staande ovaties en, daarna, de vele juichende recensies op Facebook en op andere plekken.

Door de keus voor locatie en thema – liefde in tijden van tweedeling – werden velen in het publiek geraakt. De Volksopera van initiatiefnemer en organisator René van ’t Erve, tekstschrijver en spelregisseur John Lust, logistiek organisator Paul Vonk, zangtrainer Jacky Fleskens en dirigent Joan Berkhemer met het weergaloze orkest Mokum Symphony drukte drie dagen lang zijn muzikale en theatrale stempel op het Purmerplein.

Maar het meest bijzondere was misschien wel het talent dat zich bij solisten en het tachtigkoppig operakoor gedurende drie dagen openbaarde. Doodgewone buurtbewoners uit Blauwe Zand, Nieuwendammerdijk en Tuindorp Nieuwendam ontpopten zich als doorgewinterde zangers van de mooiste aria’s, aubades en duetten. Geweldig, dat er zulke prachtige stemmen in Noord te vinden zijn. Het thema was er ook naar: hoe gelukkig kun je in Noord zijn in tijden van tweedeling, bij gebrek aan betaalbare woningen, sloopplannen van bijzondere oude wijkjes, de nieuwbouw van peperdure hoge flats en hotels die geen enkele relatie met Noord hebben en de overval van grootstedelijke horeca op dorpse plekken waar het stil en groen hoort te blijven?

Daarmee werd de Volksopera ook een beetje een gezongen protest van actievoerende Noorderlingen. Maar zoals in zoveel opera’s: liefde wint! Deze foto’s van Nieuwendammer Ferry Kesselaar laten zien met hoeveel inzet en plezier de opera op de planken werd gezet. En misschien dat er over enkele jaren, in 2025 ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Amsterdam, nog voor de hele stad een fraaie volksopera kan worden georganiseerd?

Het hartverscheurende liefdesduet ‘O soave fanciulla’ uit La Bohème van Puccini door Floor van Dijck en Joël Broekaert.
Een fraaie aria van Offenbach, indrukwekkend gezongen door (v.l.n.r.) Karin Wijnen, Marte Krijn en Kees Negenman.
Zanger Eddy Spier bezingt vrolijk in de rol van buurtwerker Freddy de veelzijdigheid van het buurthuis in het Blauwe Zand. .
Het Nieuwendammer Shantykoor zingt het Nieuwendamlied voor een bomvolle tribune.
Het scootmobielenballet bij de aanvang van de Volksopera. Met uiterst rechtsverteller Lenie Nieuwkoop, die de scènes aan elkaar praatte.