Buurtkamer groot in daden

Algemeen
Esther Lagendijk klaar om het lint te knippen
Esther Lagendijk klaar om het lint te knippen (Foto: Rodi Media/KK)

AMSTERDAM-NOORD - Het project De Buurtkamer de Kleine Wereld (Zilverberg 82) is bijna tien jaar geleden gestart als een initiatief vanuit de bewoners. Het is een ontmoetingsplek, waar bewoners bij elkaar komen om samen te ondernemen en activiteiten voor de buurt op te zetten. Dat kwam afgelopen week weer duidelijk tot uiting via het project Buurtsynthese.

Het Vox College aan de Meeuwenlaan is er voor leerlingen die nieuwsgierig zijn, die houden van experimenteren, onderzoeken, ontdekken en doen. Dat alles kwam tezamen het project Buurtsynthese. 

Marthe, docent Nederlands, Esther Lagendijk (bestuurslid Stadsdeel Noord) en Mariska Benjamins (beheerster Buurtkamer) hebben met hun idee over verhalen vertellen mooi werk geleverd. 

‘Met een Buurtsynthese gaan leerlingen op zoek in een buurt naar verbindingen tussen buurtbewoners in de gedeelde waarden. Dat doen zij op basis van taalwetenschap. Wij baseren ons in dit geval op de argumentatieleer van these- antithese en synthese (letterlijk stelling-tegenstelling-samenstelling).’