Vrijwilligers Marianne en Bonny in het zonnetje

Algemeen
Marianne van der Veen en Bonny Alberts vertellen honderduit
Marianne van der Veen en Bonny Alberts vertellen honderduit (Foto: Jackie Mulder)

AMSTERDAM-NOORD - “Invalideparkeerplaatsen die meer dan 100 meter lopen van de metro afliggen, terrassen die uitgebreid worden zonder rekening te houden met de toegankelijkheid voor rolstoelen, een lift op een perron die het niet doet, toiletten voor rolstoelgebruikers die vol staan met schoonmaakspullen. Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties die niet door de beugel kunnen.” 

Door Thecla Groot Koerkamp 

Marianne van der Veen (75) en Bonny Alberts (81) vertellen honderduit over hun inspanningen voor Amsterdam Noord Toegankelijk (ANT), ze strijden voor gelijke kansen voor mensen met een beperking. We zitten tijdens het interview bij de strandtent de Verbroederij, die ze zelf ook hebben ‘geschouwd’ op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Zo hebben ze bijvoorbeeld gekeken naar bereikbare en bruikbare toiletten, naar invalidenparkeerplaatsen en naar de manier waarop rolstoelen het café kunnen bereiken.

Rechtvaardigheid als drijfveer

Bonny is al bijna 20 jaar actief bij ANT. Na haar pensionering wilde ze iets nuttigs doen met haar kennis. “Ik heb een bouwtechnische opleiding en kan dus ook goed tekeningen lezen.” 

Marianne, de voorzitter, is sinds vijf jaar actief bij ANT. Zij is heel goed in het regelen van allerlei zaken. “Voor mij is rechtvaardigheid echt mijn drijfveer.” 

Bonny vult aan: “Het is gewoon erg belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt. Het wordt voor ouderen steeds moeilijker om mee te doen. Ambtenaren zouden zelf eens wat vaker in een rolstoel moeten gaan zitten!”

Kwaliteit van leven verbeteren

De bevindingen van ANT gaan naar Cliëntenbelang Amsterdam en die adviseert de Centrale Verkeerscommissie dan weer. 

Cliëntenbelang Amsterdam is een onafhankelijke belangenbehartiger met een duidelijk doel: de kwaliteit van leven verbeteren van mensen in een kwetsbare positie vanwege hun (dreigende) lichamelijke, sociale, verstandelijke of psychische beperking. 

Ze werken nauw samen met meer dan 100 vrijwilligers. ANT bestaat eigenlijk uit vijf vrijwilligers, waarvan 3 bestuursleden.

Op pad

“We waren eerst met 7 of 8 vrijwilligers en we vergaderden elke maand. Dat was echt heel gezellig,” vertelt Marianne. Bonny: “En daarnaast gaan we natuurlijk op pad. We schouwen een ingewikkeld kruispunt, we stickeren gebouwen als ze door ons goedgekeurd zijn. We hebben ook wel eens op een straathoek gestaan met een vragenlijst welke hindernissen mensen tegenkomen op straat. Zeker nu we ook gebouwen er bij nemen, zijn we met te weinig menskracht. Dus versterking is altijd welkom en we willen het ook graag goed overdragen aan een nieuwe club mensen.” Marianne: “Het is leuk om mee te denken. Je hebt echt iets in te brengen.”

Vrijwilligersklussen


Vrijwilligers Centrale Amsterdam heeft leuke en zinvolle vrijwilligersklussen in de hele stad. Voor ieders talent en agenda. 

Kijk in de online vacaturebank op www.vca.nu of maak een afspraak via 06-11283285.