Vijftig tinten groen in Noord 13

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM-NOORD - De dertiende groentint in Noord: Landelijk groen. Dat zijn natuurlijk vijftig tinten groen op zich, maar laten we het nu hebben over de lappendeken van al die kleuren grasgroen tegelijk. 

We hebben in Noord het mooiste groene fietsvakantieland direct achter de A10. Met fietspaden tussen de weilanden, kerktorentjes en dorpjes op de horizon, dijken omzoomd met groen en water vol waterlelies en rietsigaren. Waar de zwart-witte koeien mooi bij afsteken. 

Op zo’n zwoele zomeravond ben je op de fiets in een kwartiertje helemaal de stad uit. 

De verschillende poldertjes liggen soms lager dan het fietspad, dan weer fiets je op gelijke hoogte met het water in de vaart, een beetje onwerkelijk, maar ook indrukwekkend. Her en der hangt een Nederlandse vlag ondersteboven bij een boerderij om aandacht te vragen voor de boeren in nood. Zo word je ineens ruw met je neus op de feiten gedrukt dat dit groen niet eeuwigdurend of vanzelfsprekend is. Tractors rijden met hooibalen, hoe lang nog? Zal de stad de A10 oversteken als de boeren moeten inkrimpen? 

Bij de langzaam ondergaande zon is het jonge gras dat terug groeit na het hooien bijna lichtgevend groen. Uiteindelijk wint het gras, weet ik. Je kunt er zand en beton overheen uitstorten, maar als je daarna twintig jaar niets doet, groeit het gras in de dakgoten. Als bewijs van deze gedachte passeer ik ergens bij de Poppendammergauw een boerderij die half is ingestort. Met gras dat zich genesteld heeft in de rottende kozijnen. Dat het grasgroen mag overwinnen!

Nancy Wiltink, urban farmer

www.moestuinschoolamsterdam.nl

Tips welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl

column