WANDELEN BIJ AMSTERDAM-NOORD

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Corrie Leenhouts)

 Afl. 10: Het Varkensland

Dit is de mooiste wandeling die je kunt maken bij Amsterdam-Noord. Elk jaar moet de wandelaar eerst tot half juli wachten want dan is het Varkensland gesloten vanwege het broedseizoen, maar daarna vouwt het veenweidegebied van Waterland zich hier in volle glorie open.

We beginnen in Watergang, een dorp langs het Noordhollandsch Kanaal. De provinciale weg raast er langs, er is geen winkel meer, geen café, de kerk en de school staan leeg, en toch heeft het iets heel aardigs, met zijn witte houten ophaalbruggen, sloten, tuinen en simpele woningen. Dit is geen rijkeluisoord zoals Broek in Waterland.

De Dorpsstraat loopt dood bij een zwarte schuur waarop een gedicht staat van Dick Hillenius: ,,Wat zijn walvissen mooi / Een vin en een hijgende opening / De boogjes van een groot lichaam / Het andere leven.’’. Daar ga je links een houten brug over, het Varkensland in. Op een picknicktafel dommelen twee geiten.

Kaardebol en artisjok staan stralend in bloei. Het pad is omzoomd door hoog riet. ,,Het gras ruikt kruidig,’’ zegt mijn tochtgenoot. Wilgenroosje, moerasandoorn en haagwinde (alias ‘piespotje’) bloeien. Tamme (ontsnapte? afgedankte?) konijnen zien ons kalmpjes aan. Door de wei rennen hazen. We wijzen elkaar op bitterzoet en dikke sigaren van lisdodde.

Het is hier een polderparadijs, vooral als na twee hoge bruggen (de eerste nogal gammel) het land naar alle kanten openbreekt. Hier is geen pad meer, je loopt dwars door de weiden, met als baken alleen witte paaltjes ver voor je. Een zilverreiger zweeft over het groen, met het slanke witte torentje van Watergang als achtergrond, we zien de torens van Monnickendam. 

Zes jonge meerkoetjes met hun rode kopjes zwemmen in de sloot onder toezicht van hun ouders, dreigend hangt een kiekendief erboven in de lucht.

Dan bereik je Broek in Waterland en is het consigne: naar de kerk, voor koffie met uitzicht op het havenrak. Lees de opschriften op oude grafzerken in de stenen vloer, en geniet na.

Watergang – Broek in Waterland. Lengte: 5,5 km, 1 1 / 2 uur.

Routebeschrijving.

Watergang - Broek in Waterland. Lengte: 5,5 km, 1 1 / 2 uur.

Horeca: in Broek in Waterland (Broekerhuis, Hervormde Kerk).

Start: bij de kerk in Watergang, bereikbaar met frequent OV, auto of fiets. Volg de Dorpsstraat en ga voor no 90 links via een hoge brug het weiland in. Schuin rechts begint over het water een pad door het rietland. Na nog twee hoge bruggen rechtdoor de tocht vervolgen via via witte paaltjes. U passeert bruggetjes, klimt over hekken en komt uit op een grindweg die u met een bocht in Broek in Waterland brengt. Daar rechtsaf over Roomeinde naar de kerk.

Hoe nu verder? Diverse mogelijkheden:

EEN. Met het havenrak aan de rechterhand naar de bushalte Dorp, vanwaar veel bussen naar Amsterdam-Noord stoppen.

TWEE; Vanaf de kerk Leeteinde volgen, links brug over, dan rechtsaf en de route volgen waarover u op de heenweg kwam. Dat is aar weg terug naar Watergang maar zo zie je het landschap van een andere kant. (Lengte 11 km)

DRIE: Voorbij havenrak, voor provinciale weg rechts, meteen weer rechts Broekervaart, waar je je ogen uitkijkt op de variëteit aan woonboten. De bewoners kunnen hun woonst veelal alleen over water bereiken, met een trekpontje. Aan het eind voor viaduct links naar halte Het Schouw en veel bussen naar Noord. (Lengte 10 km).