Vijftig tinten groen in Noord no 14

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

De veertiende groentint in Noord is augustusgroen. Een heel bijzonder groen dit jaar. Wat het bermgras betreft is het vooral geel. Gelukkig is gras niet te verslaan, één buitje en het veert weer op. Maar de bomen, daar is iets bijzonders mee, dit jaar. Of misschien kijk ik dit jaar beter. 

Van een boom is augustus verwacht ik diep donkergroen. Een rijpe boom, qua kleur verzadigd. Maar diverse bomen lijken opnieuw te zijn begonnen met hier en daar een takje lentegroen. Soms bovenin, soms uitlopers onderaan de stam.

In het Noorderpark staat een heel tweekleurig rijtje langs de Nieuwe Leeuwarderweg, aan de kant van de gele pomp. Terwijl het in juli behoorlijk droog was - zie het gele gras - zien de bomen er door dat verse groen fijn fris uit. Een groen raadsel. De dagen worden alweer merkbaar korter, maar daar trekt dat late lentegroen zich dus niets van aan. 

Nu was het dit jaar drie weken eerder groen in de bomen dan normaal. Misschien dat de bomen daardoor nog energie over hebben voor wat extra groen, her en der. Ik schrijf dit net ná de zondagse regen, misschien dat je dit leest als het gras ook aan een tweede groene golf is begonnen. 

Tegelijkertijd zie ik vakantiefoto’s van mensen die helemaal naar het hete zuiden afreizen. Daar is het gras niet geel, maar augustusgrijs en vallen de bladeren door de hitte nu al van de bomen. Ben ik blij dat ik in Noord zit. Zomers weer, met af en toe een toefje groen.

Nancy Wiltink, urban farmer

www.moestuinschoolamsterdam.nl

Tips welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl

Toefje groen voor thuisblijvers

Toefje groen voor thuisblijvers

Toefje groen voor thuisblijvers

Toefje groen voor thuisblijvers