WANDELINGEN BIJ NOORD

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Corrie Leenhouts)

Op het terras van Het Wapen van Ilpendam strijken de eerste groepen zondagse wielrenners neer voor koffie, in het park langs de ringvaart is net religieuze openluchtdienst ten einde. Je bent op een half uur fietsen van Amsterdam-Noord en toch op het platteland.

 AFLEVERING 11: DOOR DE PURMER

Door John Jansen van Galen

We lopen de weidsheid in. Er hangen veel omgekeerde nationale driekleuren bij de boerenhoeven maar ook de groen-witte banieren van de Purmer, want het is net vierhonderd jaar geleden dat deze binnenzee werd drooggelegd.

Leerde u ook op school dat zulke polders ‘droogmakerijen’ werden genoemd? ‘Tussen dijk en bos’ (te weten: het Purmerbos) wordt het gevierd. Langs de weg staat een namaakboerenschuur, met namaakstront en sexy ondergoed aan de waslijn om het jubileum luister bij te zetten. Verderop zeven gerestaureerde tractoren en twee fraaie klassieke boerenwagens. Er tegenover heeft iemand veel pruimen buiten gezet. Gratis! Heerlijk!

Schapen liggen amechtig in de schaduw van de schaarse bomen. We volgen een lange rechte poldervaart met aan beide zijden bomen (wat bij dit zomerweer goed uitkomt), met zicht op de twee torens van Monnickendam, steken de Purmerringvaart over, komen aan een ruimer water en vragen een vrouw hoe dat heet. ,,Nou woon ik hier al zo lang maar ik zou het niet weten.’’ Hoe is het mogelijk!? Volgens de kaart: de Purmer Ee, beter bekend als het Vuile Gat, of Het Hol.

De entree van Monnickendam is van deze kant het mooist, je wandelt over twee eeuwenoude sluizen naar de oude haven. Bij de scheepswerf van Royal Hakvoort ligt een wanstaltig, monsterlijk groot wit jacht aan de steiger. Wij gaan op het terras aan de Gouwzee zitten, onder het ‘haringklokje’, dat vroeger geluid werd als de vissersboten met hun vangst in aantocht waren.

Ilpendam – Monncikendam.

Lengte 8 km, 2 uur. Geen horeca onderweg.

Startpunt: Ilpendam, goed bereikbaar met OV (frequente bussen van Metrostation Noord). Eindpunt: Monnickendam. Regelmatig bussen naar Noord. Wie per fiets of auto naar Ilpendam is gekomen komt kan per bus (overstappen halte Splitsing) snel terug naar Ilpendam. (Maar ferme wandelaars kunnen via Overleek terugwandelen naar Ilpendam, zie daarvoor Noord Amsterdams Nieuwsblad van 23/8).

Routebeschrijving: In Ilpendam Dorpsstraat in, links Kerkstraat (langs kerk), rechts onder een poort door park in, dit pad volgen en onder de volgende witte poort links, op straat rechts, over brug rechtdoor (*). Deze Hofweg wordt Oosterweg. Op kruising bij wegwijzer 1529 rechtsaf over fietspad en bij wegwijzer 60061 rechtdoor, over brug links en deze smalle weg blijven volgen. Aan het eind links door tunnel, over sluis links in, via Engelse Hoek naar de haven. Na het stadje bezichtigd te hebben naar bushalte bij de Grote Kerk om terug te reizen naar Amsterdam-Noord.

(*) U kunt hier ook rechtsaf gaan en de Purmerringvaart volgen tot de brug bij wegwijzer 60061. Dat is korter en u volgt minder rechte polderwegen, maar het is ook minder klassiek landschap.