Expositie CHOUB II in NDSM FUSE

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM-NOORD - In NDSM FUSE aan het NDSM Plein zal op 19 augustus de expositie CHOUB II van de uit Iran naar Nederland gekomen kunstenaar Mehdi Mashayekhi openen. Mashayekhi (1988) is afgestudeerd in design en vormgeving aan de ArtEZ University of the arts in Arnhem.

Vanuit een abstract gezichtspunt vertaalt Mehdi Mashayekhi de migrant naar een kledingstuk van hout. CHOUB betekent hout in het Farsi. Houten kleding is onconventioneel en niet echt draagbaar. Immers, een migrant komt aan op zijn bestemming en de eerste indruk is er een van niet passen in die nieuwe samenleving; niet zoals hij of zij voorheen gewend was. 

Het vormen van het materiaal om een nieuwe structuur te creëren, multiplex in plaats van kleding, is een symbolische integratie die geldt voor een migrant op zijn nieuwe bestemming. Hout blijft hout, maar het archetypische beeld als hard materiaal is in dit project veranderd.

Mehdi Mashayekhi: “Ik denk dat het de moeite waard is om in gedachten te houden dat landen en nationaliteiten slechts sociale constructies zijn die fysiek niet bestaan, en in het bijzonder dat we vanuit biologisch perspectief allemaal van hetzelfde ras zijn. Als dit eenmaal is geaccepteerd, zullen we onze verantwoordelijkheid beseffen naar de planeet als geheel en niet naar een willekeurig deel of aspect ervan … en misschien zouden we onze quasi-buitenstaanders meer vieren.”

De expositie CHOUB II is te zien bij NDSM Fuse aan het NDSM-plein 29  van 19 augustus t/m 4 september. Opening 19 augustus 14:00 uur.

Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur.