Column Stadsdeelbestuur Blog Esther Lagendijk

Algemeen
Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: Marco Keyzer)

Een hete zomer

Het was een lange en mooie zomer. Een zomer die begon met een enorme reeks aan ingehaalde evenementen, openingen, feestjes, bijeenkomsten. En een zomer waarin er weer festivals mogelijk waren; eindelijk weer een normale niet-corona editie van Over het IJ Festival, een Grachtenfestival waarbij muziek klonk door de hele stad en ook dus volop in Noord. En dan straks eindelijk weer een Noordparkfestival, nu onder de naam Alles Is Noord Feest. Heerlijk om weer te kunnen genieten van cultuur en om mensen te ontmoeten die je veel te lang niet gesproken hebt.

Afgelopen weekend was ik even niet in Amsterdam-Noord, maar in het Noorden van het land. Daar bezocht ik theaterfestival Noorderzon in Groningen. Wat is Groningen toch een bruisende stad en wat een bijzondere programmering en kwaliteit heeft dat festival. En na een paar jaar corona is dat natuurlijk extra genieten!

Maar de zomer bracht ook minder leuke dingen. Er is sprake van enorme droogte na reeks aan hittegolven die Europa teisteren. Dat maakt de klimaatverandering, die voor ons ligt en dus eigenlijk al gaande is, maar al te tastbaar. De mensheid lijkt dit niet te kunnen stoppen. Ik word er echt verdrietig en wanhopig van. Tegelijkertijd ben ik een optimistisch mens dat altijd kansen ziet om het tij te keren. Voor iedereen ligt daar een enorme opgave, ook voor ons in Noord.

Vanuit mijn portefeuille duurzaamheid wil ik dan ook aan de slag om, samen met de bewoners van Noord en met mijn collega bestuurders, te komen tot beter geïsoleerde woningen, het verduurzamen van onze consumptiepatronen, zuinigere mobiliteit en alles waar er verder nog kansen liggen. Misschien zullen de enorme gas- en energieprijzen ons helpen om tot andere gedrag en andere keuzes te komen. Al weten Noorderlingen met minimuminkomens natuurlijk allang hoe zuinig te leven en te bezuinigen op gas en energie.

Het water staat een enorme groep bewoners nu al aan de lippen. De armen worden in deze crisis, zoals in zovele, als eerste getroffen. Terwijl deze ommekeer iets is wat iedereen aan gaat. Hierin hebben we elkaar dus hard nodig!

Esther Lagendijk