Volewijckers Zilveren Pont Toernooi

Algemeen
Indrukwekkende toernooiposter
Indrukwekkende toernooiposter (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM-NOORD - De competitie ‘21-22’ is al bijna ‘vergeten’. De start van ‘22-23’ is aanstaande. Bij De Volewijckers kijken ze alweer vooruit naar het eerste evenement van het nieuwe seizoen. Op zaterdag 27 augustus zal traditioneel worden afgetrapt voor het seizoen met de strijd om de Zilveren Pont. Het is alweer de 55e editie en is daarmee een van de oudste toernooien van Amsterdam.

Er is sprake van een mooi deelnemersveld. Naast het eigen eerste team (debuterend in de derde klasse) en de vaste gasten van de Ajax-amateurs, spelen ook HBOK en Monnickendam op het Zilveren Pont Toernooi. Vier teams die aan elkaar gewaagd zijn.

Geschiedenis

Peter Oud, groot kenner van alles wat met de roemruchte vereniging te maken heeft, heeft wat wetenswaardigheden rondom dit toernooi op een rij gezet op de website van de groenwitten. Het eerste toernooi van deze wisselbeker (een prachtige, jawel een Zilveren Pont) heeft als jaartal 1936. Het tweede team van De Volewijckers was de winnaar. De bokaal ‘Het Zilveren Pont’ is gemaakt van omgesmolten guldens en rijksdaalders. Van 1968 t/m 1972 wordt het toernooi gespeeld door jeugdteams. De winnaars zijn achtereenvolgens: Go Ahead Eagles, Ajax, NAC Breda, DWS en De Volewijckers. 

Na twee jaar afwezigheid keert in 1975 het toernooi met seniorenteams terug, met RKAVIC uit Amstelveen als eerste winnaar. Het toernooi wordt in die jaren (1994-2003) altijd op vrijdagavond en zondagmiddag gehouden. In 1994 opent DWV het toernooi met een 3-0 overwinning op EVC uit Edam. Daarna komen De Volewijckers en DWS in de wei, het wordt met een 1-1 gelijkspel een boeiende en spannende partij. Strafschoppen moeten de beslissing brengen voor een finaleplaats. De Volewijckers nemen de pingels beter en bereiken de finale.

Op de zondag eerst de wedstrijd om de 3/4 plaats: EVC verslaat DWS met 3-1. In de finale wint DWV met 3-1 van de groen-witten, en is duidelijk de bovenliggende partij. Als troost scoort De Volewijckers via Carel Bartele met een waanzinnig schot een schitterend doelpunt. Overigens: DWV, ‘de oude buren aan de overkant van het water’, is van 1993 tot en met 1997 vijfmaal op rij toernooiwinnaar! 

Ajax en Jong Telstar

In 2003 staan frisse clubnamen op het affiche. Op vrijdagavond speelt EDO uit Haarlem tegen Blauw Wit. EDO trekt aan het langste eind met de tenniscijfers van 6-2. De Volewijckers gaat met 2-0 onderuit tegen ‘t Gooi uit Hilversum. Blauw Wit toont, in de wedstrijd om de 3/4 plaats, geen medelijden met De Volewijckers en pakt uit met een 6-0 zege. EDO wint het toernooi, en stuurt het ‘t Gooi met een zevenklapper naar huis: 7-0. In de jaren dat de vereniging de naam dvc Buiksloot draagt, wordt het toernooi niet georganiseerd. Sinds de herstart in 2019 van De Volewijckers is het roemruchte toernooi ook weer terug. HBOK wint het toernooi na een 3-0 zege op Monnickendam. In 2020 zegevierde de zaterdagamateurs van Ajax (3-2 winst tegen DSOV), en 2021 Jong Telstar, met een 6-0 zege op de gastheer.

Programma 14.30 uur De Volewijckers - Ajax 14.30 uur HBOK - Monnickendam 15.30 uur pauzewedstrijd 16.30 uur finale en verliezersfinale - 17.45 uur prijsuitreiking.