Afbeelding
(Foto: )

NDSM tijdelijk weer tot leven gebracht

Algemeen

NOORD - Stichting NDSM-Herleeft presenteert vanaf 3 september 2022 t/m 29 januari 2023 de tentoonstelling “NDSM Toen”, die in samenwerking met NDSM-Fuse en Harmoniecorps Tuindorp (HCT) tot stand is gebracht.

In de diverse Wunderkammer (voormalige zeecontainers die omgebouwd zijn tot enorme vitrines), die door NDSM-Fuse aan Stichting NDSM-Herleeft ter beschikking zijn gesteld, komt via foto’s, objecten en modellen de NDSM weer even tot leven vanaf het moment van tekenkamerontwerp t/m de bouw en de tewaterlating van een schip, de koppelingsfase van een mammoettanker en diverse reparatiewerkzaamheden tot aan het einde van de werf in 1984.

Muziek tewaterlating

Aangezien HCT vanaf 1946 t/m 1979 de muzikale omlijsting bij tewaterlatingen heeft verzorgd en dit jaar haar 100-jarig jubileum viert, hebben zij ook een plekje in dit geheel gekregen. Zij laten in vogelvlucht de geschiedenis van 100 jaar harmonie zien.

Village in the City

In de mini Wunderkammer draait een doorlopende film over de bouw van ms. Oranje, waaraan gekoppeld twee video’s van HCT, waarin oud-leden vertellen over Tuindorp en de harmonie in het bijzonder, gevolgd door een muziekstuk “Village in the City”, dat in verband met het 100-jarig bestaan van Tuindorp Oostzaan in 2021 speciaal voor HCT is gecomponeerd. 

Zwerftocht

Naast deze expositie wordt de mogelijkheid geboden om op zwerftocht door de scheepsbouwloods te gaan, waar nog historische relicten zijn achtergebleven uit de NDSM-tijd. Via het scannen van een QR-code wordt uitgelegd waar deze objecten en plekken voor hebben gediend.

Interesse kweken

Op deze manier probeert Stichting NDSM-Herleeft meer interesse te kweken voor de nautische industriele geschiedenis van deze werf en probeert zij weer zichtbaar te maken wat destijds door vele duizenden werknemers is gepresteerd.

Vertrouwd

De tentoonstelling “NDSM Toen” heeft plaats in de grote Scheepsbouwloods (NDSM-loods) op het NDSM-terrein, NDSM Plein 29, 1033 WC Amsterdam. Toegang is gratis. Openingstijden dagelijks van 08.00-18.00 uur.

Afbeelding
Afbeelding
SNIKHEET: spraakmakende voorstelling over peperdure energie Algemeen 28 jan, 10:37
Afbeelding
Vijftig tinten groen in Noord nummer 22 Algemeen 28 jan, 10:36
Afbeelding
Stadsdeelbestuurders lezen voor tijdens Nationale Voorleesdagen Algemeen 27 jan, 11:42
Afbeelding
Drama dreigt voor eigenaar Banden Uitlijnencentrum Sabri Algemeen 27 jan, 09:26
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Bijzonder bezoek André Kuipers basisschool De Buikslotermeer Algemeen 26 jan, 09:03
Afbeelding
Laatste molen met functie van krijtmolen Algemeen 26 jan, 08:31
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad Algemeen 25 jan, 13:52
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam-Noord: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 13:45
Afbeelding
Wekelijkse Column Stadsdeelbestuur: Aanpakkers Algemeen 25 jan, 11:39
Afbeelding
Groen referendum verzoek door 18.000 Amsterdammers ondertekent! Algemeen 25 jan, 09:25
Afbeelding
Aanpak Noord gaat van start met 5 ½ ton voor sociale projecten Algemeen 24 jan, 16:01
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.