Column Stadsdeelbestuur: Zachte kracht II

Algemeen
Brahim Abid
Brahim Abid (Foto: Marco Keyzer)

In mijn vorige column schreef ik over de les die ik leerde uit de Volksopera, samengevat in de vraag ‘waar is de liefde?’. En in het bijzonder over hoe deze vraag kan helpen bij het werk dat wij als bestuurders doen. Inmiddels heb ik geleerd dat dit niet alleen voor bestuurders geldt. 

Door Brahim Abid

Het mooie aan de vakantieperiode is dat er tijd is om uitgebreid kennis te maken met mensen en organisaties die in Noord werken. Met wie ik ook sprak, iedereen is gepassioneerd bezig met wat zij doen voor ons stadsdeel.

De politie

De organisatie die ik hier in het bijzonder wil benoemen – zonder de anderen tekort te doen – is de politie. Met hen mocht ik afgelopen weken meelopen. Ook in de week waarin we in Noord een paar serieuze incidenten hadden, zoals de plofkraak op het Buikslotermeerplein. Dit soort incidenten zien we terug in het nieuws en geven een beeld van wat de politie allemaal te doen heeft. 

Of beter gezegd, wat we als maatschappij te doen hebben. Criminaliteit verhardt en verjongt, ook in Noord. Op sommige plekken glijden kinderen en jongeren af in de criminaliteit. Daar ligt een opdracht voor de hele samenleving en dat is zeker iets waar ik mij mee bezig ga houden.

‘Zacht’ politiewerk

Wat je niet ziet in de krantenkoppen of op AT5 is hoe een politieagent hulp biedt aan die verslaafde buurtbewoner omdat die zich ongerust maakt. Of iemands schamele bezittingen veiligstelt nadat hij door de verhuurder uit huis is gezet. Of een ietwat verward uitziend persoon vraagt of hij wel onderdak heeft voor de nacht en heeft gegeten. Of nazorg verleent aan een ondernemer na een kleine vechtpartij. Allemaal ‘zacht’ politiewerk dat ontzettend belangrijk is voor ons stadsdeel.

Liefde voor Noord

Het piept en kraakt in de psychiatrische zorg, in het jongerenwerk en bij de beveiligingsbedrijven. Overal is een tekort aan menskracht. Dat wordt merkbaar in een stadsdeel als Noord waar het steeds drukker wordt en waar veel bewoners het niet altijd makkelijk hebben. De politie is er om zaken ‘op straat’ op te lossen. Maar de agenten die ik heb ontmoet in Noord doen werk dat verder gaat dan politiewerk. En wat mij vooral is bijgebleven, is dat zij dit met heel veel liefde voor Noord doen.

Column Stadsdeelbestuur