De ‘Buurderijen’ van Amsterdam Noord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Buurderijen in Noord verbinden stad en platteland

Voedsel rechtstreeks van het land naar het bord

NOORD - Veel voedsel dat we dagelijks eten wordt gewoon in of rondom de stad gekweekt of bereid met lokale en regionale ingrediënten. En steeds meer Amsterdammers kopen hun etenswaren graag rechtstreeks bij kleinschalige boeren en ambachtelijke producenten uit de buurt. Boeren & Buren brengt lokale vraag en aanbod bij elkaar. In Noord gebeurt dit op twee ‘Buurderijen’. De beheerders - Anouk Jansen (Buurderij Treehouse NDSM) en Roel Sluitman (Buurderij Nieuwendam) - vertellen waarom ze zich inzetten voor Boeren & Buren.

Anouk: “Ik ben eten, ik eet-drink-bereid en denk aan eten. Eten is mijn verbinding met de wereld, de schoonheid, de sociaal en maatschappelijke elementen, cultureel erfgoed, de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel. Als Creative Chef en entrepreneur kan ik niet anders. Er is zoveel heerlijks en moois te vinden, gewoon in de buurt, binnen een straal van 30 km werken mens, natuur en dier samen. Wij als consumenten en als professionals moeten zo snel mogelijk een omslag zien te maken in ons eet-, denk- en kooppatroon, bewust omgaan, bijdragen aan een betere wereld in plaats van nemen en uitputten van Moeder Aarde. Ik ben blij als ik mensen gerechten kan voorzetten waarvan ik weet dat ze met liefde zijn bereid, met eerlijke ingrediënten, voor een eerlijke prijs en waarvan de herkomst bekend is.’ 

Tekort aan lokale producten

Zelf kocht Anouk al een tijdje bij Boeren & Buren en was bekend met hun concept. Vorig jaar juni is zij gestart met Buurderij Treehouse NDSM. ‘Ik heb jarenlang gewoond in De Pijp, waar van alles te krijgen was. Sinds 2008 woon ik Noord, waar weinig lokale producten werden aangeboden, tenzij je een grote portemonnee had en bij Landmark terecht kon. Ik vind dat er een enorm tekort is in mijn buurt aan lokale producten.’ 

Treehouse NDSM is een supertoffe broedplaats voor kunstenaars en creatievelingen op de NDSM Werf, ooit het rafelrandje van Amsterdam Noord, nu bruisend en ondernemend. ‘Hier mochten we onze wekelijkse pick-up organiseren en dat doen we nog steeds op elke dinsdag van 17:00-19:00. In onze ‘online boerenmarkt’ winkel hebben we het assortiment redelijk breed, zodat de consument een keuze heeft.’

Gemak dient de mens

‘Het bestellen is eenvoudig, je schrijft je in, plaatst je bestelling en je betaalt. Op dinsdag haal je dan je bestelling op en als er iets niet bij zit, door een kleinere oogst of veranderde voorraad, dan wordt dat de volgende dag gewoon weer gecrediteerd. Zo makkelijk kan het zijn.’

Roel: “Ik denk dat het veel voordelen heeft als we méér voedsel kopen van kleinschalige boeren, kwekers en producenten uit onze omgeving. Vorig jaar november ben ik daarom Buurderij Nieuwendam gestart. Door rechtstreeks aan de consument te leveren kunnen de kleinschalige producenten zélf hun prijzen bepalen en zo een eerlijk loon verdienen. Bovendien wordt de afstand die veel voedsel aflegt van het land naar het bord hiermee vele malen kleiner. Dat scheelt veel brandstofgebruik en schadelijke uitstoot.”

Anouk: “Ik draag graag bij een betere wereld. We kunnen blijven discussiëren over de macht van de supermarkten, het klimaat en de ongelijkheid in de wereld maar ik doe liever iets wat wel in mijn macht ligt. Ik werk als zelfstandige onder de naam Anouk The Happy Cook, als creative chef en culinair ondernemer. Met de Buurderij verdien ik niet mijn brood, wel wat boodschappen. Ook leuk is dat er veel recepten worden uitgewisseld omdat er soms producten zijn die ze nog niet kennen. De Buurderij kost tijd en energie, dit doe ik niet alleen. Een aantal boeren en producenten helpen indien nodig. Ook werk ik met jonge scholieren, die vinden het leuk om ook bij te dragen. Zo verdienen zij een zakcentje en leren ze veel over de producten. Regelmatig krijgen wij te horen dat de buren die bij ons kopen blij zijn met wat we met elkaar doen en dat dit eigenlijk de nieuwe norm zou moeten zijn, de verbondenheid tussen stad en platteland die zichtbaar wordt, juist in deze tijd.’ 

De Buurderij groeit, elke week ziet Anouk nieuwe en nieuwsgierige gezichten die het terrein van Treehouse NDSM binnen komen lopen. De mix van buren is inspirerend, van jong tot oud, gezin of alleenstaand, van omnivoor tot veganist. ‘Iedereen is welkom!’ zo klinkt het uitnodigend.

Roel: “Onlangs heb ik een opleiding tot biologisch tuinder afgerond. Naast de Buurderij werk ik nu ook op biologische tuinderijen en voor Stichting Stadslandbouw Amsterdam. Hier werken we aan méér voedselproductie in of dichtbij de stad en bredere beschikbaarheid van duurzaam geproduceerd, gezond en betaalbaar voedsel. De gemeente Amsterdam wil dat in 2030 vijfentwintig procent van het voedsel dat in Amsterdams wordt geconsumeerd afkomstig is uit de regio. Ik vind het geweldig om hier op verschillende manieren iets aan bij te kunnen dragen, ook vanuit mijn eigen wijk. Buurderij Nieuwendam maakt één keer per week gebruik van de Kosterij van de Nieuwendammerkerk aan het Brede Kerkepad 6. Buren kunnen hun bestelling hier (vanaf 6 september) elke dinsdag tussen 17.00 en 19.00 uur ophalen.

Over Boeren en Buren

Op dit moment zijn er al zo’n 30 Buurderijen in Nederland (waarvan negen in Amsterdam, Zaandam en Purmerend) met meer dan 700 producenten en vele helpende handen. Samen dragen ze bij aan een voedselsysteem waar lokale, seizoensgebonden en transparant geproduceerde voeding voorop staan. Daarmee is de Buurderij hét alternatief voor de supermarkt. Het verschil merk je vooral aan de kwaliteit en de smaak van de producten.

Hoe werkt het?

Ga naar de website www.boerenenburen.nl  en zoek op het kaartje de Buurderij het dichtst bij u in de buurt. Hier meldt u zich gratis aan als lid. U heeft nu toegang tot de webshop van de Buurderij waarvoor u zich hebt aangemeld. Bestel de verse producten die u nodig hebt op het moment dat het u uitkomt.

Elke dinsdag kunt u uw bestelling tussen 17.00 en 19.00 uur ophalen. Buurderij Treehouse NDSM is te vinden aan de Tt.Neveritaweg 57, Buurderij Nieuwendam aan het Brede Kerkepad 6.

Waar komen de producten zoal vandaan?

De Duintuin: tuinderij in Heemskerk waar op biologische wijze groenten, kruiden en klein fruit worden gekweekt.

Tuinderij Buitenhof: tuinderij in Loosdrecht waar groentes worden geteeld volgens biologische principes en waar aandacht is voor natuurontwikkeling en educatie.

Waterlant´s Weelde: ambachtelijk bereid vlees van zo’n 20 kleinschalige boeren uit Waterland met hart voor het vak, de dieren en de grote natuur- en cultuurhistorische waarde van het gebied.

‘De Goede Vissers’: Dit vissersechtpaar uit Lauwersoog vangt alleen grote volwassen vissen en werkt met respect voor de zeebodem, de vogels en de zeezoogdieren. Eén keer per maand leveren zij ook aan Buurderijen in Amsterdam.

Eerlijk & Heerlijk: boomgaard in Zuidoost Beemster omrand door oude elzen met vele soorten appels en peren, kersen en pruimen van hoge kwaliteit en zuivere smaak. Dat geldt ook voor de fruitsappen en jams die hiervan worden gemaakt.

WilderLand: twee jonge Amsterdamse ondernemers die heerlijke Nederlandse kruidentheeën produceren door kruiden te zaaien bij boeren. Hiermee draagt WilderLand bij aan nieuwe verdienmodellen voor boeren en meer biodiversiteit in het landschap.

De Herkomst: kleinschalige varkenshouderij in Amsterdam-west waar de dieren alle ruimte hebben om op een natuurlijke wijze te leven en waar zij worden gevoed met hoogwaardige GFT-reststromen.

White Ranch: biologisch familiebedrijf in Assendelft waar zo’n 52 koeien en 70 geiten worden gehouden voor melk, (rauwmelkse) kaas en vlees. White ranch is ook zorgboerderij, geeft educatie aan basisscholen en doet aan weidevogelbescherming.

Biobite: kleinschalige producent in Bussum van smaakvolle en eiwitrijke vegan vleesvervangers, voedzame krachtkoeken en heerlijke kefir en kombucha varianten die de darmflora ondersteunen.

Kaatjes: in de Beemster bereide kruidenboter op basis van heerlijke boter (of een vegan alternatief) en verse, lokale ingrediënten.

Alon’s pickles: vanuit zijn professionele keuken in Nieuwendam fermenteert Alon, op ambachtelijke wijze in houten vaten en keramische potten, lokale en biologische groenten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding