In water weerspiegelt waarde

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

NOORD - Dat het 100 (eigenlijk al 101) jaar geleden is dat Amsterdam-Noord bij Amsterdam werd gevoegd was voor Floor van Dusseldorp en Steve Scheirsen (namens de Stichting Perdu) reden om nieuwe poëzie naar dit unieke stadsdeel te brengen. ‘Noord verdient het’ was de achterliggende motivatie.  Het ‘Spiegelgedicht’, ter gelegenheid van 100 jaar Amsterdam-Noord geschreven door dichter en spoken word-artiest Zaïre Krieger, was daar een direct gevolg van. Vrijdagmiddag werd onder goede belangstelling het spiegelgedicht onthuld.

Op het altijd drukke Buikslotermeerplein verzamelde zich een zeer gemêleerd gezelschap ter hoogte van het Stadsdeelkantoor om getuige te zijn van een bijzondere onthulling. Vanuit Soest was familie van Van Dusseldorp gekomen. ‘Hij heeft in Lunteren ook zo’n mooi project gedaan. Daarom mogen we hier niet ontbreken.’ De auto van het duo werd keurig aan de rand van de stad geparkeerd. Het resterende deel van de route werd per fiets afgelegen. ‘Nu nog afwachten wie de fles champagne gaat winnen’ en dat had weer alles te maken met de twee vraagtekens die een woord in het spiegelgedicht verborgen hielden. ‘Welk woord is onze inzet.’ 

Esther Lagendijk opende als lid van het Stadsdeelbestuur Amsterdam-Noord het geheel. Ondanks dat zij per fiets vanuit Holysloot was gekomen (‘De hele dag met de collegae op de hei gezeten’) wist zij met fraaie woorden de beweegredenen van de aanleiding van de steun van het Stadsdeel uit te leggen aan het publiek.


Ook initiatiefnemer Floor van Dusseldorp wist op treffende wijze zijn motivatie over te brengen op de aanwezigen. Hij opperde meteen wat ideetjes voor eventuele vervolgacties.


Na hem was het de voordracht van Zaïre Krieger die indruk maakte. Zelf opgegroeid in Noord voelde zij zich trots deze taak te mogen verrichten. ‘Best emotioneel’ zo opende zij. ‘Want mijn juf van de lagere school - inmiddels rector van een scholengemeenschap - zit daar op de kade. Geweldig toch.’ Haar eerste regel uit het gedicht (In water weerspiegelt waarde) was op de kademuur in spiegelschrift aangebracht. ‘Toch draag ik maar mijn hele gedicht voor. Wel zo toepasselijk’ Vanaf dat moment werd het spannend. De vraagtekens moesten wijken.

Van Dusseldorp en Krieger begaven zich naar de wallenkant om het doek te verwijderen. Daarop volgde een instemmend applaus en lovende woorden. Het onthulde kunstwerk bestaat uit een dichtregel van Zaïre Krieger die aan het waterfront bij Stadsloket Noord in spiegelbeeld geplaatst is. In de reflectie op het water is de dichtregel leesbaar. ‘Zeker voor vijf, maar misschien wel voor tien jaar’ gaf Steve Scheirsen van de de Stichting Perdu een voorzet voor open doel die eenvoudig ingekopt zou kunnen worden. 

Meer poëzie in Noord

Als onderdeel van dit initiatief zullen nog t/m 4 oktober gedichten van meer dichters uit Amsterdam-Noord te bewonderen zijn op banieren op het Buikslotermeerplein: Joost Baars, Rob de Barbanson, Hannah van Binsbergen, Claartje Chajes, Marjolijn van Heemstra, Bernke Klein Zandvoort, Liesbeth Lagemaat, Thomas Möhlmann, Jens Meijen, Peter Prins, Henk Schulte Nordholt, Maartje Smits, Hans Andreus, Dorien de Wit, Ben Zwaal, Robin Block, Iduna Paalman, Jérôme Gommers, Nisrine Mbarki, Frank Keizer, Anne Vegter en uiteraard ook Zaïre Krieger. Een zestal van hen verzorgde na de onthulling nog voor een kwalitatief hoogstaand poëtisch slot.


Het streven is om te komen tot 100 in totaal. ‘We rekenen op de scholen en hun leerlingen in Noord!’

Afbeelding
Afbeelding