“Geen overhaaste beslissing over smalle stoep”

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Tom Tossijn)

NOORD - Er blijven nog wel eens hardnekkige punten liggen uit een vorige bestuursperiode van de stadsdeelcommissie. Niet alles kan in één bestuursperiode worden opgelost. Het probleem van de lukraak op de smalle stoep van de Nieuwendammerdijk geparkeerde fietsen en allerlei andere obstakels is daar een voorbeeld van. Want bijna een jaar geleden kwam het in de vergaderzaal van de commissie, in december, al aan de orde. De toenmalige portefeuillehouder Saskia Groenewoud zag destijds weinig in handhaving en verwijdering van obstakels op de stoep van de Nieuwendammerdijk.

En dat is nog steeds zo voor de huidige DB-portefeuillehouder Yassmine el Ksaihi. Op dringend verzoek van Dennis Overweg van de Partij van de Ouderen lag het vraagstuk weer op tafel, vorige week. En met nagenoeg evenveel argumenten: zelfs na een buurtschouw zag de portefeuillehouder weinig brood in een strenge handhaving: 

“We moeten geen overhaaste beslissing nemen”. Overweg kon het daar absoluut niet mee eens zijn, liet hij luid en duidelijk alle aanwezigen in de commissie weten. 

En evenals vorig jaar zag GroenLinkser Wijbe Langeveld zijn kans schoon om te pleiten voor een autoluwe en zelfs autovrije dijk, zodat de stoepen veel breder kunnen worden. Hoe dat dan moet met hulpdiensten op een lange smalle dijk met veel houten huizen en weinig zijstraten, of met bezorgdiensten, of met de voortuintjes, werd er wederom niet bij gezegd.

In de tussentijd blijven ouders met kinderwagens en moeilijk lopende mensen last hebben van verkeerd geplaatste fietsen. Alleen voor slecht ter been zijnde ouderen zijn de vele bankjes op de dijk wellicht een uitkomst: om even op uit te rusten. El Ksaihi wil de dijkbewoners mobiliseren door samen met hen oplossingen op een rijtje te zetten. 

Dit najaar moet dat gaan gebeuren. Maar die toezegging was voor Overweg te bescheiden: “We moeten gewoon eens de wet handhaven op de Nieuwendammerdijk. Veel mensen maken met hun fiets en andere spullen misbruik van de openbare ruimte”. 

Maar daarin kreeg hij de portefeuillehouder niet mee: “Handhaving is geen oplossing” vond ze.

Wordt vervolgd.