Petitie vraagt B&W Begoniastraat 6 huis te redden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

“Help! Begoniastraat 6 huis verzuipt”

Verontruste Noorderlingen willen met de petitie redhetmelkwinkeltje.nl Burgemeester en Wethouders van Amsterdam aansporen het interieur van gemeentelijk monument Begoniastraat 6 huis te redden. De monumentale waarden van het melkwinkeltje verdragen zich niet met het renoveren tot een gladgestreken koopwoning. Als de gemeente op de kant blijft staan, verzuipt het monument waar ze bijstaan.

Lastige keuze?

Redden van de authentieke sfeer van het 100-jarige interieur of het monument stap voor stap laten onttakelen. Is dat een lastige keuze? Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk en wethouder Touria Meliani hebben sinds januari te elfder ure pogingen gedaan samen met Ymere, Dura Vermeer en Stadsherstel een oplossing te laten vinden voor behoud, om winkeltje daarna een publieke functie te geven. 

Maar tegelijk verleende de gemeente een omgevingsvergunning die toestaat het monument onherkenbaar te veranderen. Alle bezwaren die Noorderlingen tegen die omgevingsvergunning indienden, zijn door de gemeentelijke bezwarencommissie ongegrond verklaard.

In beroep bij de rechter

Maandag 12 september staan drie stichtingen die Begoniastraat 6 huis willen redden in de rechtbank tegenover de gemeente: de Huurdersvereniging Van der Pek, Stichting Monumenten Amsterdam Noord en Historisch Centrum Amsterdam Noord. In beroep verzoeken ze de rechter om vernietiging van de gewraakte omgevingsvergunning.

Ontoelaatbare veranderingen

Waar richtten hun bezwaren zich op? De gemeente staat Dura Vermeer onder andere toe de woningindeling van architect Van der Pek te veranderen, plafonds te verlagen, tegelwanden met wandborden af te dekken, in de winkel een nagelvaste keukeninrichting te monteren en van de oorspronkelijke keuken een badkamer te maken. 

Dit nadat voor de herstelfundering eerst de niet dragende muren, alle vloeren en alle plafonds gesloopt mochten worden en er alleen voor de terrazzovloer een welomschreven reconstructieplan is. ‘De authentieke sfeer in de nu honderdjarige winkelwoning’ zal er niet meer te beleven zijn.

Woning of monument?

Monumentdeskundige en voorzitter van het Cuypersgenootschap Vladimir Stissi geeft het antwoord: ‘Het basisprobleem is natuurlijk dat de ruimte geschikt wordt gemaakt als gewoon verkoopbare woning. Dat is niet te combineren met een zinnige vorm van monumentenbescherming. Behoud van de waarden is alleen mogelijk met een museale functie of misschien een speciale bedrijfs- of winkelfunctie.’

Begoniastraat 6 huis biedt als klein museum met verhalen over de volkshuisvesting vroeger en nu voldoende kansen. 

Dat bleek in 2019 toen Historisch Centrum Amsterdam Noord er een pop-up museum van maakte: in 14 weekenden kwamen er ruim 1400 bezoekers die er gemiddeld ruim een uur bleven kijken en luisteren. Er ligt al een waterdicht bedrijfsplan om het na aankoop door Stadsherstel op die wijze te exploiteren. Maar eerst moet het interieur gered worden.

Voorkom ‘sloopspijt’

Het beschermen van bijzonder erfgoed past goed in het Erfgoedbeleid van de gemeente dat in 2021 met ‘Erfgoed in een dynamische stad’ werd gepresenteerd. Juist in stadswijken zoals Noord is het belangrijk zichtbare lijnen met het verleden te bewaren. 

Om ‘sloopspijt’ te voorkomen wil de gemeente daarom zorgvuldig omgaan met zeldzame pareltjes zoals Begoniastraat 6 huis. Die dreigen anders te verdrinken onder de aanstormende golven van vernieuwing en bouwen. Als de gemeente dat echt wil, mag ze niet met die erfgoednota in de hand op de wal blijven staan nu het melkwinkeltje bijna verzuipt.

NIEUW LEVEN

De petitie redhetmelkwinkeltje.nl stelt: “Burgemeester en wethouders. Wat gesloopt wordt, krijgen we nooit meer terug. Neem uw verantwoordelijkheid, red en bescherm het gemeentelijk monument echt en zorg dat Begoniastraat 6 huis in de staat van 2019 blijft bestaan. Geef het een ‘nieuw leven’ als een klein museum annex ontmoetingsplek over de volkshuisvesting toen en nu.”

Afbeelding
Afbeelding