Wekelijkse Stadsdeelbestuurderscolumn

Algemeen
Portret Yassmine el Ksaihi
Portret Yassmine el Ksaihi (Foto: )

Dagelijks bestuurders krijgen altijd specifieke onderdelen/thema’s toegewezen waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Dit worden ook wel de portefeuilles genoemd. Als gemeente wordt daarbij vaak een scherp onderscheid gemaakt tussen ‘fysieke’ of sociale thema’s. Wat mij betreft is dat een beetje achterhaald, want bijna alle thema’s hebben een sociale impact.

Onze gezamenlijke ruimte

door Yassmine el Ksaihi

‘Fysiek’ en sociaal

Volgens de traditionele verdelingen ben ik de komende vier jaar met name verantwoordelijk voor de fysieke thema’s. Denk aan mobiliteit, verkeer en de openbare ruimte. Maar voor mij hebben deze onderwerpen ook een belangrijk sociaal aspect. 

Als je als oudere niet meer de deur uitkomt, omdat je met je rollator niet door de openbare ruimte komt, of als je in een rolstoel zit en onderweg veel obstakels tegenkomt, heeft dat een grote impact op je sociale leven.


Praktische zaken als verlichting zorgen ervoor dat je veilig door het stationsgebied kunt fietsen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een bankje in het park waar je even kan zitten en kan genieten van de schoonheid van het groen. Of waar je je buren en vrienden kunt ontmoeten.

Jeu de Boules

Voor de zomer mocht ik mijn eerste lintje als bestuurder doorknippen, het was de opening van een Jeu de Boules baan in van der Pekstraat. Een mooi Initiatief van ondernemers en bewoners samen die de openbare ruimte een sociale invulling wilden geven. 

Voor de ene Noorderling is dit misschien een suffe Jeu de Boulesbaan, voor de ander kan dit een fijn uitje zijn waardoor hij of zij zich minder eenzaam voelt.

Ruimte voor elkaar

De invulling van onze openbare ruimte geeft voor mij ook het antwoord op de meer fundamentelere vraag: wat voor samenleving willen we zijn? 

De openbare ruimte is van ons allemaal en daarom is het belangrijk dat we samen optrekken in het inrichten van een gezonde, groene en veilige openbare ruimte.

Noord wordt bovendien steeds drukker en de openbare ruimte wordt steeds schaarser. Daarom is het des te meer van belang dat we de ruimte voor elkaar niet uit het oog verliezen. 

Mijn belangrijkste focus zal daarbij komen te liggen op ‘Toegankelijkheid’; zodat iedereen kan meedoen. En ‘sociaal’ zodat we elkaar volop kunnen blijven ontmoeten.