Wandelingen bij Noord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Corrie Leenhouts)

Op een vroege zonovergoten zomerochtend is het paradijselijk in Broek in Waterland. Rond al die prachtige houten huizen heerst stilte, alleen bij de bakker staan klanten te wachten op vers brood, gasten van de Bed & Breakfast ontbijten op een vlonder aan het Havenrak en de kerk gaat net open voor koffie en gebak.

Wandelen door Noordmeer

door John Jansen van Galen

Het is nog fris maar je voelt al dat het knap warm gaat worden. Behalve via de fameuze wandeling heen en weer terug door het Varkensland (hier eerder beschreven), kun je vanuit Broek een rondwandeling maken door Waterland. Van het Roomeinde loop je zo rechtdoor de polder Noordmeer in.

Ooit kon je hier over onverharde paden dwars door weiden naar de Purmerringvaart en Ilpendam kuieren, maar die route is blijkbaar afgesloten. We volgen dus de smalle, rechte asfaltweg door de polder . Dat kan bij somber weer een beproeving zijn, maar nu hebben we daar geen last van: hazen rennen langs sloten waarin waterlelies bloeien en waaruit jonge zwart-glanzende koeien water slobberen. Kieviten laten zich horen en zien. Een karekiet vliegt op, althans: is het er een? Thuis opzoeken! Aan de oever groeit kaasjeskruid.

De torens van Ilpendam en Monnickendam lijken ver weg, het witte torentje van Watergang dichtbij. Als het asfalt ophoudt bij Jachthoeve Taets van Amerongen, lijkt het of je rechtstreeks dat dorp binnen gaat lopen, maar een brede vaart verhindert dat. Een graspad voert je met een brede bocht naar links weer in de richting van Broek, via withouten overstapbrugjes die je om een boerderij heen leiden. Had die boer soms geen zin in wandelaars op zijn grond? ,,Wat een zeikerd,’’ zegt mijn verloofde hartgrondig.

Vanachter het riet klinken stemmen uit de poldervaart: het is een mooie dag om te spelevaren. ,,Pas op, er komt nog een boot aan!’’ roept iemand. Bij een hoeve hangt de driekleur omgekeerd en een spandoek: ,,Hier wordt de lekkerste melk van Nederland gemaakt.’’

Dan zijn we terug in Broek en mogen we in de kerk gebak bestellen.

Lengte: 5,5 km (1,5 uur).

Horeca onderweg, geen maar in Broek veel: o.m. de hervormde kerk (vanaf 10.00, zondag vanaf 13.00 uur), pannenkoekenrestaurant De Witte Swaen, cafetaria De Rob).

Start- en eindpunt: 

Bushalte Broek in Waterland Dorp. Te bereiken per auto, OV of fiets. (XXX).

Routebeschrijving: 

Dorpsstraat volgen langs het Havenrak, linksaf langs de kerk, witte brug over en rechtsaf Roomeinde, wordt Noordmeerweg. (Verder blauwe pijlen volgen en/of de volgende tekst). Deze weg lang volgen, hij wordt onverhard en eindigt bij een breed water. Hier links door hekje, over het gras met een brede bocht naar links. Aan het eind bij hek links over wit overstapbrugje, via volgend overstapbrugje rechtsaf, op volgende brug rechtdoor en daarna rechtsaf langs hoeve aan je linkerhand. Nogmaals een overstapbrugje over, de dijk op en onder draad door links op verharde weg. (NB: wie niet wil kruipen kan omlopen naar links, waar het draad ontbreekt). Deze komt uit aan het begin van Broek, hier rechtsaf naar het beginpunt.

Tip: uit Noord fiets je langs het Noordhollandsch kanaal met het water aan je rechterhand en steekt over met het veer, vanaf 7 u., in weekends van 8 u. Een extra attractie voor een halve euro!!!