50 tinten groen column

Algemeen
Nancy Wiltink, urban farmer
Nancy Wiltink, urban farmer (Foto: aangeleverd)

Vijftien van de vijftig tinten groen en groener gaat het niet worden. Na een weekje de stad uit kwam ik terug en was het Noord-Hollands kanaal bijna lichtgevend groen. ‘Blauwalg’ riepen mensen om mij heen, maar dat vraag ik mij af. 

Aflevering 15

Het is toch echt groen. Lekker zwemmen is het niet, in de groene soep en iets is beslist uit balans, maar op zich is alg een fantastische levensvorm. 

Het is om te beginnen niet één algensoort, maar een verzamelnaam. Zoiets al ‘boom’, maar dan dus zwevend in het water. Er zijn heel veel soorten bomen op aarde en ook heel veel soorten algen.

Wereldwijd scheiden algen evenveel zuurstof uit als bomen en nemen ze dus ook evenveel CO2 op. Lang leve de alg! Ze zijn superfood voor een heleboel waterwezens, zoals bijvoorbeeld de walvis, maar de mens heeft liever kristalhelder water. 

Op zich niet zo gek, als je het wil drinken, want er zijn dus ook een paar giftige algensoorten en die krijg je liever niet in je mond. Ook ruikt het kanaal met al die algen erin ineens heel anders. 

‘Minder fris’, zeggen mensen dan, maar het is vooral ‘algenrijk’. Ik vind het een fijne ouderwetse geur, van toen we vroeger bootjes huurden in Breukeleveen. 

Algen zijn er altijd geweest, alleen niet hier, niet zoveel tegelijk. Nu het weer koeler is zal het kanaal waarschijnlijk snel gaan ontkleuren, maar in deze droge bruine wereld is er tenminste één wezen dat grasgroen is. Ik houd van groen, dat geeft hoop. Nou de balans nog.

Nancy Wiltink, urban farmer

www.moestuinschoolamsterdam.nl 

Tips voor onterecht onopgemerkt groen zijn welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl