Projectleider stort zich op hondenpoep in Nieuwendam

Algemeen
Afbeelding
(Foto: PixaBay)

NOORD - Het is misschien wel de vloek die op ieder nieuw optreden van lokale bestuurders en politici rust: het onderwerp hondenpoep. Daar krijgt iedere bestuurder of volksvertegenwoordiger in de eerste dagen van zijn/haar lokale politieke bestaan immers in de grote stad mee te maken, meer dan hem of haar lief is.

door Tom Tossijn

Vorige week was de eerste kennismaking van nieuwe bestuurders met hondenoverlast. In de eerste vergadering van het politieke jaar van de stadsdeelcommissie klaagde een inspreker over de opdringerige commerciële hondenuitlaatserviceverleners. Die laten de aan hen toevertrouwde viervoeters bijna dagelijks uit aan het eind van de Nieuwendammerdijk, bij het Rietland. Een groene plek waar de natuur een kans krijgt en waar vaak kinderen spelen – maar waar de poep niet wordt opgeruimd en honden elke dag weer luidruchtig van hun aanwezigheid blijk geven.

Als er op straat commentaar van zich ergerende buren volgt op de overlast van geblaf, gegrom, geplas en gepoep volgt er niet zelden een boze, agressieve reactie van de professionele hondenuitlaters, soms zelfs – aldus de inspreker – met geweld en gescheld. De echtgenote van de inspreker was zelfs een keer gebeten door een hond. Ook wordt er nogal lukraak geparkeerd met de hondenbusjes. En de plaag breidt zich uit naar aangrenzende gebieden in Nieuwendam.

Woongenot

De boze buurtbewoner werd op zijn wenken bediend. De deze zomer aangetreden dagelijks bestuurder Yassmine el Ksaihi – die in Noord over de publieke ruimte gaat – kondigde de recente aanstelling aan van een projectleider. Want ze kon zich de zorgen van omwonenden goed voorstellen: “Het is voor u supervervelend want die grootschalige uitlaatservices tasten uw woongenot aan”.

Nu moet een voor een beperkt aantal uren aangestelde projectleider de kat de bel aanbinden, om in huisdierentermen te blijven. El Ksaihi wil vóór eind van het jaar bij B&W (die er vreemd genoeg over gaat, niet zozeer het stadsdeelbestuur) aan de bel trekken met een pilot. Elementen daarin zouden kunnen zijn: verbodsborden en parkeerbeperkingen, verplicht opruimen van de poep, een maximum aan het aantal honden per uitlaatrondje, een aanlijngebod. De commissieleden bleken tevreden over de voortvarendheid van de portefeuillehoudster, temeer omdat de vorige stadsdeelcommissie er al enkele jaren geleden een ongevraagd advies aan wijdde. Wordt ongetwijfeld vervolgd.