Wandelingen bij Noord nr 14 (en laatste)

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Corrie Leenhouts)

Aflevering 14: PURMERBOS

Het is op deze zaterdag een levendig gedoe in Ilpendam, want door crowd funding kan vandaag na 3 maanden het dorpswinkeltje Anne & Co feestelijk heropend worden. Het hele dorp komt een kijkje nemen, er knalt een ballon stuk en wij lopen de jubilerende polder in, die in 2022 zeshonderd jaar bestaat. 

Op een praalwagen prijken een grote mol, een kleine vos en de tekst: ,,Wat zijn we blij op de Purmerklei.’’ Maar toch: veel omgekeerde Hollandse driekleuren bij boerderijen.

Het doel is vandaag het Purmerbos. Het is pas dertig jaar oud. Purmerend groeide en had lucht nodig. Het kreeg 262 hectare groen. Het bladerdek van populieren murmelt boven ons hoofd. Een koppel ganzen vliegt gakkerend over. Springbalsemien en wilgenroosje bloeien. Een fazant steekt kalmpjes het pad over. Een opschrift waarschuwt tegen de eikenprocessierups.

Bij een boerderij worden ‘Brugmansia’s’ alias engelentrompet te koop aangeboden en verderop heeft een boer een stalletje vol prullaria in de berm gezet met onder meer een busje voor ‘zwart geld’. In de verte berijdt een meisje een paard in galop.

De mooiste paden, zeggen we vaak tegen elkaar, voeren langs bosranden, en hier ook, met weids uitzicht over boerenland en door bomen omzoomde kaarsrechte wegen. De oranje nummerbordjes van Wandelnetwerk Noord-Holland, waarlangs de route thuis is uitgezet, ontbreken echter schromelijk (wegens werkzaamheden in he bos??) en voor het eerst in deze 14 afleveringen raken we het spoor bijster. Een stoere wandelaar onderbreekt zijn kloeke pas om de juiste weg te wijzen. (De lezer volge de routebeschrijving.)

Op een kruising is de mooie oude, gemeentelijke boomgaard Groeneweg te bewonderen, met knoestige bomen en bordjes die aangeven wat eraan groeit: ‘winterrietpeen’ en ‘Le Brun 1’. ,,U mag gerust wat fruit plukken,’’ staat er maar dat deden anderen al.

De terugtocht over de Westerweg is iets te recht en (ondanks fraaie hoeven ter weerszijden) te saai, maar gelukkig voert een zijpad ons nog rechts naar de dijk van de Purmerringvaart, waar we de twee torens van Ilpendam alweer voor ons zien. Een verkeersbord meldt: ‘Stapvoets rijden i.vm. veengrond’. Het terras van Het Wapen van Ilpendam lonkt. Bij Anne & Co is het nog steeds druk.

Deze week treft u de laatste aflevering van de serie Wandelen bij Noord. John Jansen van Galen heeft u 13 afleveringen lang meegenomen door onze mooie omgeving. Op www.rodi.nl/amsterdam treft u de beschrijvingen aan van de vorige 13 afleveringen, plus de 17 wandelroutes door Noord die het Noord-Amsterdams Nieuwsblad in 2021 publiceerde.

Routebeschrijving. 

Start- en eindpunt: Dorpsstraat Ilpendam, vanaf metrostation Noord bereikbaar met frequent busvervoer, of per auto dan wel fiets (liefst westelijk van het NH kanaal, langs het Ilperveld!).

Loop langs de R K kerk de Kerkstraat in (eventueel parallel door het park en dan via brugje terug naar de Kerkstraat). Aan het eind daarvan de witte brug over en rechtdoor, Hofweg.

Na 2 km linksaf, fietspad naar Purmerbos. Dit verharde pad blijven volgen, maar in bocht naar links bij bankje rechtsaf, onverhard pad door bos. Terug op het verharde pad met bocht naar links tot aan verkeersweg. Op het kruispunt naar links, via parallel lopend ruiterpad aan de overkant. Na een bocht op een kruising van paden linksaf, aan het eind even rechts en op kruising links (Westerweg).

Vlak voor no 9 rechts en op dijk links. Op asfaltweg rechtdoor en daarna over witte brug Ilpendam weer in.

Lengte 11,5 km, bijna vier uur. Horeca onderweg: geen. Alleen in het dorp: Het Wapen van Ilpendam, op maandag gesloten. Maar bankjes genoeg op de route!