Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Wekelijkse column van onze stadsdeel-bestuurders: Bomen

Algemeen

Bomen leven in Noord. Door de bouw van veel extra woningen zijn echter ook veel bomen in noord verdwenen en niet altijd volledig herplant. Ik woon zelf in een nieuw deel van Noord waarvoor 1100 bomen zijn gekapt. En voor de bouw in Elzenhagen zullen binnenkort ook weer bomen worden gekapt. Ook omdat voor de bouw een forse ophoging van de grond nodig is.

Door Brahim Abid

Wie deze krant leest weet dat ik heb beloofd elke kapaanvraag zelf te willen zien voordat een boom gekapt wordt. De laatste weken word ik ondergedompeld in de wijze waarop we als gemeente omgaan met bomen. En dat is – Amsterdam niet vreemd - best complex. Zoals hier eerder genoemd hebben we bomen die gekapt worden voor de bouw van woningen. Daarbij wordt door onze ambtenaren al goed gekeken wat de noodzaak per boom is. Ik wil daar de komende jaren zelf scherp in meekijken. Voor een bouwkeet of efficiëntere bouwlogistiek moeten we mijns inzien bijvoorbeeld echt geen bomen kappen.


We hebben in de stad ook de reguliere vervanging van bomen die aan het einde van hun leven zijn. Anders dan in een bos worden deze gekapt voordat takken afbreken of de hele boom omvalt bij een storm. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat een boom zo oud kan worden dat deze gebreken krijgt en aan zijn einde komt of preventief aan zijn einde wordt gebracht. Voor mijn gevoel hadden bomen het eeuwige leven; het blijkt in werkelijkheid anders, zeker in een stad.


Vorige week mocht ik met onze boomexperts mee naar een prachtige iep in Plan van Gool. Deze boom, waaraan aan de buitenkant niets is te zien, is van binnen aan het rotten. Bij een forse storm kan deze op de voet en fietspaden vallen. Met speciaal gereedschap mocht ik in de boom steken en met een hamer op de boom kloppen. Eerst werd deze boom elke 3 jaar gecontroleerd, later elk jaar. De boom wordt nu elke zes maanden gecontroleerd zodat we deze boom pas gaan kappen als het echt niet meer verantwoord is om deze te laten staan. Dat is de zorgvuldigheid waar ik hoopvol van wordt.


Er staat ons nog veel te doen als het gaat om de bomenadministratie en het communiceren daarover. We willen zo veel mogelijk bomen behouden, in ieder geval niet onnodig kappen. Mocht kap nodig zijn, willen we weten waar en wanneer herplant plaatsvindt.

230 nieuwe bomen

Om af te sluiten met het goede nieuws: We gaan binnenkort 230 nieuwe bomen planten. Het gaat om het herplanten van bomen die elders in de stad (dus ook buiten Noord) zijn gekapt omdat ze meer niet veilig waren. De nieuwe bomen komen in het Noorderpark (200 bomen) en in het Vliegenbos (30 bomen).

Bomen in Noord

Afbeelding
Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
BuitenMarkt op NoordOogst Algemeen 30 nov, 15:26
Afbeelding
Column Stadsdeelbestuur Algemeen 30 nov, 08:19
Afbeelding
Toekomst Vliegenbos: weg met tennisclub? Algemeen 29 nov, 18:26
Afbeelding
Motie: met bewoners overleggen over windmolens Algemeen 29 nov, 16:19
Afbeelding
Parkeertarief in Noord de hoogte in Algemeen 29 nov, 14:17
Afbeelding
Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het Huis 29 nov, 11:51
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Restaurant Helling 7 wint Entree Award Algemeen 29 nov, 09:04
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Decembereditie Twiskemolenloop staat voor de deur Algemeen 28 nov, 12:25
Afbeelding
Koploper s.v. Kadoelen sleept in blessuretijd punt uit het vuur bij De Meer Algemeen 28 nov, 12:22
Afbeelding
Beste doortrapper in Noord Algemeen 28 nov, 11:50
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief