NDSM XPO XII: Kunst en Artificiële Intelligentie

Algemeen
Fabien Gruau: Damaged Goods
Fabien Gruau: Damaged Goods (Foto: )

NOORD - Vanaf 1 oktober is de twaalfde expositie van de kunstenaars van het NDSM-terrein te zien in NDSM FUSE. Het thema van deze expositie is AI, Artificiële Intelligentie, dat steeds meer een onderdeel van ons leven vormt. Het systeem, dat de werkelijkheid herleidt tot mathematische eenheden door het creëren en toepassen van algoritmen, wordt dagelijks gebruikt in zoekmachines, apps, stedenplanning, de financiële markten, surveillance en in nog veel meer toepassingen.

Deze expositie toont werken van kunstenaars die reageren op AI. Kunstenaars die met behulp van AI nieuwe werken creëren. Kunstenaars die zich ertegen verzetten en kunstenaars die ermee een verbinding aangaan, maar ook kunstenaars die het wetenschappelijk benaderen. Kunstenaars die beïnvloed worden door de wereld van games en SF. Kunstenaars die onze ervaring van de werkelijkheid bevragen en die maatschappijkritisch de AI-ontwikkeling becommentariëren met humor of juist hun zorgen daarover uiten.

Het streven een machine te maken die functioneert als een mens is al eeuwen oud. Maar pas in de 20e eeuw met de komst van de computer begon de ontwikkeling van AI, een zelfdenkende machine. En niet alleen een machine die onze lichamelijke beperkingen opheft maar ook de mogelijkheden van het menselijke brein ondersteunt en verbetert. AI laat ons met nieuwe ogen kijken naar ons gevoel voor autonomie en het idee van auteurschap. Wat is de waarheid en wat de realiteit? En hoe te denken over moraal en privacy?

De gratis toegankelijke expositie is geschikt voor jong en oud, Nederlands- of anderstalig, computernerd of digibeet en te zien van 1 oktober 2022 tot 27 maart 2023.