Buurtgezinnen maakt 100e koppeling in Noord

Algemeen
Het plezier spat er van af
Het plezier spat er van af (Foto: aangeleverd)

NOORD - In speeltuin ‘Bloemenkwartier’ vierde stichting Buurtgezinnen afgelopen zaterdag een feestje. Aanleiding voor deze gezellige ontmoeting was de 100e koppeling! Vanaf 2018 koppelt deze stichting gezinnen in Noord aan elkaar voor hulp. Blije kinderen en ouders waren deze middag aanwezig om te spelen, te knutselen of lieten zich schminken.

Steeds meer gezinnen hebben hun familie niet in de buurt

Coördinator Gonda Hanskamp vertelt vol passie over haar werk: “Ik ontmoet gezinnen die behoefte hebben aan laagdrempelige ondersteuning. Ik ben zo blij dat ze ons goed weten te vinden, vooral als de problemen in het gezin nog niet onoverkomelijk zijn. Hoe eerder wij betrokken worden, des te groter is de kans dat we problemen kunnen voorkomen”. 

De zogenaamde vraaggezinnen komen op verschillende manieren bij Buurtgezinnen, en Gonda, terecht. 

Zo heeft zij nauw contact met het Ouder en Kind Team, scholen en jeugdhulpverleners. Social media is ook een steeds belangrijker communicatiemiddel voor Buurtgezinnen.

Gezien en geliefd

Steeds meer gezinnen hebben hun familie niet in de buurt wonen en als je dan te maken krijgt met een scheiding, ziekte of verhuizing is het super mooi als je kind(eren) even bij een ander gezin kunnen meedraaien. 

Een plek waar ze zich thuis gaan voelen en waar ze zich gezien en geliefd weten.

Liefdevol en betrouwbaar

De gezinnen die de ondersteuning bieden, worden steungezinnen genoemd. De samenstelling van deze gezinnen is heel divers. Het kan gaan om een gezin met kinderen, maar ook stellen zonder kinderen melden zich aan. En natuurlijk kunnen ook steuntantes en opa’s en oma’s een geweldige rol vervullen in het leven van deze kinderen. 

Gonda maakt altijd eerst kennis met deze mensen en kijkt of ze liefdevol en betrouwbaar zijn. Als er een mogelijke match gevonden is, gaan de gezinnen met elkaar kennis maken.

Vreugde en voldoening

Gonda legt uit waarom: “Van beide kanten moet er een ‘klik’ zijn om te kunnen starten met een proefperiode. We stemmen de verwachtingen goed op elkaar af bij de start, waardoor het vaak vreugde en voldoening geeft van beide kanten. Ik begeleid dit proces en ook nadat een koppeling is gestart, blijf ik betrokken. Gemiddeld gaan kinderen een dagdeel per week naar een steungezin toe, maar ook een dag per twee weken in het weekend komt vaak voor ”.

In 100 gemeenten actief

Op dit moment wachten nog veel gezinnen op zo’n leuk steungezin, tante, opa of oma in Noord. Dus is de logische vervolgvraag: wil jij ook verschil maken in het leven van deze gezinnen? Heb je een hart voor kinderen en wil je liefde delen? 

Neem dan contact op met Gonda door te bellen, appen of mailen (06-30497668 / gonda@buurtgezinnen.nl) En kijk vooral eens op de site, of volg Buurtgezinnen op social media. Ze zijn actief in zo’n 100 gemeenten.

Koppelen

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.