Vijf struikelstenen in Havikslaan

Algemeen
Struikelsteentjes in de Havikslaan 23 voor de Joodse familie Gobes die in Duitsland is vermoord.
Struikelsteentjes in de Havikslaan 23 voor de Joodse familie Gobes die in Duitsland is vermoord. (Foto: Hcan)

Amsterdam-Noord staat niet bekend als een joodse wijk. Toch woonden er tot 1943 honderden Joodse mensen, velen werkzaam bij Hollandia-Kattenburg, de producent van de bekende Falcon regenjassen. Daar zijn op 11 november 1942 alle 367 Joodse werknemers van gedeporteerd. Slechts acht mannen zijn van de vernietigingskampen teruggekeerd.

Voor al die gedeporteerde en vermoorde mensen liggen in heel Amsterdam-Noord maar vijf struikelsteentjes. Op een enkel adres en wel in de Havikslaan voor nummer 23 b. In die Havikslaan woonden veel meer Joodse gezinnen.

In de afgelopen jaren is geld ingezameld om struikelstenen te kunnen plaatsen. Op 20 oktober om 15:00 uur worden er vijf struikelstenen in de Havikslaan bijgeplaatst door gespecialiseerde stratenmakers, te beginnen bij nummer 9. Er is na veel wikken en wegen gekozen voor vijf namen.

Het jongste slachtoffer is de 9 jaar oude Willy Benjamin Leuw. Het oudste slachtoffer is de 82 jaar oude Esther Groenteman-Van Sweeden. De anderen zijn de 63-jarige Sientje Kwieser-Jesaijes en haar 21-jarige zoon Louis Kwieser en de 57-jarige Poolse vluchteling Moszek Jankel Diksztejn.

Helaas is er onvoldoende geld om voor de andere Joodse slachtoffers een struikelsteentje in de Havikslaan neer te leggen. Dat is wel de grote wens van Vera Bondy. Zij is de drijfveer achter deze nieuwe struikelsteentjes, een welkome aanvulling op de steentjes voor de familie Gobes uit de Havikslaan.

Na het plaatsen van de steentjes is er vanaf 15.30 in het Buurthuis De Meeuw een bijeenkomst voor buurtbewoners en andere belangstellenden. Iedereen is welkom. In De Meeuw worden Yitzkor en Kaddisj gezegd en, uiteraard, koffie en thee geschonken. Korte toespraken en muziek completeren de plechtigheid. Ook wordt beoogd het contact tussen buurtbewoners, Joodse en niet-Joodse mensen te stimuleren. Donaties voor méér struikelstenen (150,- euro per stuk) zijn welkom.