Wekelijkse column Stadsdeelbestuur: Kracht van onze Noordse ondernemers

Algemeen
Yassmine el Ksaihi
Yassmine el Ksaihi (Foto: Roos Groen)

Vrijdag 7 oktober was weer zover: de tweede editie van de OpenBedrijvendag Amsterdam Noord. Een goed voorbeeld als je het mij vraagt van hoe ondernemers de krachten hebben gebundeld om de diversiteit en kracht van de Noordse ondernemers te laten zien.

Door Yassmine el Ksaihi

Je kon als bewoner, jongere, werkzoekende of gewoon geïnteresseerde binnen kijken bij deelnemende bedrijven. Ik had een hele tour die startte bij de opening in het BovenIJ Ziekenhuis. Iedereen kent het BovenIJ, maar beseft zich vaak niet dat het één van de grootste werkgevers in Noord is. Aan de hand van korte interviews werden we verbonden door een symbolische verband, die eenmaal uitgerold door de VEBAN voorzitter Rob Post werd doorgeknipt als opening.

Na een sportieve activiteit bedrukte Edwin van der Meer, voorzitter van het BovenIJ, in een passievolle openingswoord hoe groot en maatschappelijk betrokken het ziekenhuis in Noord is. Het is veel meer dan een ziekenhuis. Hij bedrukte de essentiële nadruk op preventie, een oproep die ik volledig met hem deel.

De gehele tour langs Noordse ondernemers moest ik denken aan dat verband dat we hadden doorgeknipt. Los van het feit dat het creatief bedacht was gezien de dubbele betekenis van verbindend verband in een ziekenhuis, benadrukt het ook de Noordse kracht. Ondernemers die verbinden, die elkaar en anderen vasthouden, die creativiteit brengen, maar ook eerlijk en direct hun zorgen delen.

De verdichting in Noord roept ook voor hen onzekerheden op, dit ik heel goed snap. Ik kan niet alle zorgen wegnemen, maar ik kan wel zeggen dat ik trouw blijf aan onze verbandverbintenis van die dag en mij zal inzetten voor onze ondernemers.

Ik ben opgegroeid in Tuindorp Oostzaan met het NDSM als achtertuin. Ondanks de korte afstand was het toch geen vanzelfsprekendheid dat ik daar op zoek ging naar mijn eerste stageplek of een baan. Mijn leefwereld was anders, en ik besef me dat dit nu nog voor heel veel jongeren geldt. De hoge jeugdwerkloosheid cijfers in Noord staan in schril contrast met de bloeiende bedrijvigheid in ons stadsdeel. Hier wil ik mij (nog meer) gaan inzetten om die verschillende leefwerelden bij elkaar te brengen

De ROC Top was daar ook een goed voorbeeld van. Hoe zij jongeren klaar stoomden voor de arbeidsmarkt met de ultieme boodschap dat zij belangrijk zijn en hun werk en inzet onvervangbaar is. Zij zijn creatieve verbindingen aangegaan, ook op lokaal niveau, om de kracht te benutten van al die maatschappelijk betrokken ondernemers en organisaties. Die verbindingen en verantwoordelijkheid zag je ook bij Winclove. Een totaal andere bedrijf, maar waar je wel dezelfde passie en intrinsieke motivatie terugzag om maatschappelijke verantwoordelijkheid samen te dragen.

Tijdens het korte interview werd mij gevraagd wat ik wilde van deze dag: ik wilde geïnspireerd worden. En dat is zeker gelukt!

Yassmine el Ksaihi

 Yassmine el Ksaihi